Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat kapott Koller Ákos
2021. november 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kiemelkedő oktatási, kutatási és nevelési munkája elismeréseként Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat kapott Koller Ákos, a Testnevelési Egyetem professzora. Hétfőn, a Budapesti Gazdasági Egyetemen megrendezett eseményen az Innovációs és Technológia Minisztérium oktatási államtitkára, Prof. Bódis József adta át a rangos elismerést a professzor úrnak.

Szent Györgyi Albert Orvosi Díjat kapott Koller Ákos

„Szép rendezvény volt, természetesen vigyáztunk egymásra, betartottuk a járványügyi előírásokat – mondta megkeresésünkre Koller Ákos. – Jó volt hallani, hogy a jövőben teljes mellszélességgel, anyagilag is támogatják az újonnan átalakult egyetemeket, azon belül a kutatásokat és az oktatás fejlesztését is. Ami a díjat illeti, nos, a pályafutásom során kapottak közül ez mindenképpen a legfölső polcra kívánkozik, mivel a kutatás és oktatás terén elért eredményeimet ismerték el. Az ilyen díjakat egy-egy kutatónak az utolsó éveiben adományozzák, szóval, ez már az öregedés jele – ezt persze csak viccnek szántam, különben is jobb későn megkapni, mint soha, nem igaz? Úgyhogy nagyon jólesett, örülök neki és köszönöm azoknak, akik ebben támogattak.”

Kétezertizenhétben volt 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert kutatásainak elismeréseképpen átvehette az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat. Az évforduló alkalmából a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány hagyományteremtő szándékkal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amelyet minden évben munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak adományoz, akiket a szakmai zsűri és a páciensek is érdemesnek tartanak arra. A díjra olyan szakembereket lehet jelölni, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy a mindennapi orvosi munkájuk során kivételes odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon.

Koller Ákos jelenleg is számos területen dolgozik, egyik kutatási projektjét a Puskás Akadémiával közösen végzi, nevezetesen, hogy a Covid-19 elleni vakcináknak volt-e, és ha igen, milyen mellékhatása, illetve hogy a ma már felismert, úgynevezett post-Covid szindrómának milyen hatása van a fiatal sportolók pszichés/mentális és fizikális teljesítőképességére. Ezzel kapcsolatban kutatótársaival egy pályázatot is benyújtott a Magyar Tudományos Akadémiának, amely – többek között – az agyi vérkeringés autoregulációjára fókuszál a post-Covid sportolókban.

Koller professzor úr díjához ezúton is szívből gratulálunk!

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!