Radák Zsolt a kínai Ningbo Egyetem tiszteletbeli professzora lett
2021. szeptember 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Újabb jelentős elismerésben részesült Prof. Dr. Radák Zsolt, a Testnevelési Egyetem oktatója, a Molekuláris Edzésélettani Kutató Központ igazgatója, aki elnyerte a kínai Ningbo Egyetem Honorary Professor kitüntető címét. A rangos kitüntetés hátteréről kérdeztük hétfőn a professzor urat.

Radák Zsolt a kínai Ningbo Egyetem tiszteletbeli professzora lett

„Két kínai alapítású újság szerkesztői bizottságában is benne vagyok, az egyiknek pedig a szerkesztője is vagyok egyben – mondta megkeresésünkre Radák Zsolt. – Elég sokszor jártam Kínában, így például a Pekingi Sportegyetemen is. A Ningbo Egyetemen korábbról ismerték a munkásságomat, mert rendszeresen publikálok a már említett szaklapokban, s nemrégiben felkértek egy online előadás megtartására, amelyen részt vettek az egyetem hallgatói is.”


Hozzátette: a Ningbo Egyetem vezetői mindenképpen szerettek volna együttműködési szerződést kötni a Testnevelési Egyetemmel, amelynek aláírása végül meg is történt. Mi több, a kínai intézmény felajánlott két posztdoktori lehetőséget is.

„Ennek lényege, hogy az adott országban megszerzett doktori fokozat birtokában két-három éves gyakorlatra nyílik lehetőség más ország tudományos intézményében a tudás fejlesztésének érdekében. Az egyik posztdoktor Kovács Bálint lesz a Biomechanikai Tanszékről, amint meglesz a doktori fokozata.”

Radák Zsolt a nyár elején szintén kiemelt eredményt ért el, hiszen a Sports Medicine and Health Science (SMHS) tudományos magazin szerkesztőbizottságának 20 tagja – közöttük egyetemünk oktatója is – szerepel a világ legtöbbet idézett tudósainak 2 százalékában valamennyi tudományterületen. A névsort John Ioannidis professor emeritus iránymutatásai alapján az amerikai Stanford Egyetem szakértői állították össze. A teljes lista mintegy 160 ezer szakember nevét tartalmazza 22 különböző tudományterületről.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!