Lőrincz Tamás olimpiai bajnok!
2021. augusztus 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Aranyérmet nyert a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjában a Testnevelési Egyetem korábbi hallgatója, Lőrincz Tamás a Tokióban zajló nyári játékokon.

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok!

fotó: nemzetisport.hu

Ami a 2012-es londoni olimpián nem sikerült, most végre igen: a Testnevelési Egyetem sportszervező szakán diplomázott Lőrincz Tamás aranyérmet nyert a Tokióban zajló 32. nyári ötkarikás játékokon!

Londonban ezüstérmet nyert világ- és Európa-bajnok klasszisunk pályafutása utolsó mérkőzésén kitűnő formában és elképesztő rutinnal a háta mögött lépett szőnyegre a mindössze 22 éves kirgiz Akzsol Mahmudov ellen, így minden esélye megvolt arra, hogy kiköszörülje a kilenc évvel ezelőtt szerzett csorbát. (Csak emlékeztetőül: a 2012-es londoni olimpiai döntőjében a dél-koreai Kim Hjeon Vuval szemben maradt alul)

A fináléban Akzsol Mahmudov szerezte meg a vezetést (0:1), ám a második menetben Tamás remek birkózással ellenfele fölé kerekedett, és végül megnyerte a mérkőzést (2:1). Majoros István 2004-es athéni sikere után tizenhét évvel megszületett a magyar birkózósport 20. olimpiai aranyérme. Ám ami talán még ennél is fontosabb: Tamás győzelmével megszerezte a tokiói magyar küldöttség negyedik, míg a sportolókból álló „TE-család” első aranyérmét ezen az olimpián.

„Hihetetlen, hogy majdnem harmincöt évesen kijutottam a negyedik olimpiámra – nyilatkozta a Budapest Honvéd birkózója az M4 Sport kamerái előtt. – Nem akarom elhinni, annyira boldog vagyok! Nagyon jó volt látni, ahogy a családom a képernyők előtt szurkol nekem. Hihetetlen élmény, még mindig nem hiszel el, hogy én nyertem. Csak arra gondoltam, nem lehet, hogy elveszítsem a meccset azok után, hogy az elődöntőben sikerült legyőznöm iráni ellenfelemet. Fel sem fogom, mi történt velem.”

Tamás, tiszta szívből gratulálunk!

Tokió 2020, kötöttfogású birkózás (férfiak, 77 kg), döntő: Lőrincz Tamás–Akzsol Mahmudov (Kirgizisztán) 2:1.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!