Czímer Attila Európa-bajnok!
2013. november 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Október 24. és 29. között Lisszabonban rendezte meg Portugália és Nagy-Britannia nemzeti szövetsége a 40. FEW Wado-Kai Karate Európa-bajnokságot.

Czímer Attila, a TF másodéves hallgatója az eseményen Európa-bajnoki címet szerzett.

Czímer Attila Európa-bajnok!

Több ország (Írország, Macedónia, Olaszország, Anglia, Románia, Spanyolország, Portugália, Észak-Írország, Hollandia, Oroszország, Wales, Svédország és persze Magyarország) legjobbjai vettek részt a versenyen. A magyar delegáció egyéniben 5 arany-, 5 ezüst- és 12 bronzérmet, míg csapatban 2 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett. Ezzel a magyar válogatott az egyik legeredményesebb résztvevő nemzet volt.

Attila a felnőtt (18-40) Kata versenyszámban indult, ahol egy 16-os táblán kellett megmérkőznie ellenfeleivel. 26-án a selejtezők, 27-én a döntők kerültek megrendezésre.

Az első ellenfele a román Dimitru Sorin volt, aki nem volt könnyű ellenfél. „Emlékszem rá, hogy az edzőm, Szécsényi Attila mondta, azt hitte, már az első körben kiesem. Megjegyzem, én is azt hittem, ezért sütöttem el az egyik legjobb formagyakorlatomat. Szerencsémre 3-0-ra nyertem, és ennek nagyon örültünk.” – mondta Attila.

A negyeddöntőben egy angol következett, aki már majdnem kiejtette Attilát, de csak majdnem, hiszen a magyar fiú 2-1-re tudott nyerni. Ezután jött a legnehezebbnek tűnő ellenfél, a korábbi bajnok, a spanyol Roberto Garcia Rojo. „Itt már mindannyian sejtettük, hogy ennyi volt számomra a verseny. Bemutattam a bíróknak a formagyakorlatomat, majd Roberto az egyik legerősebbet. Ekkor kinéztem az edzőmre, az ő arcán ugyanazt láttam, amit én éreztem: ennyi volt! Azonban másképp történt, ugyanis 3-0-ra legyőztem a korábbi legjobbat, amelynek annyira örültem, hogy az edzőm nyakába ugrottam. Mikor megfordultam, láttam, a többi versenyző döbbenten néz össze, mi történt.” – emlékszik vissza Attila.

Ekkor az újonc már lélekben készülhetett a vasárnapi döntőre egy másik spanyollal szemben. Reggel a magyarok elsőként érkeztek a verseny színhelyére. Attila korán elkezdett melegíteni, és folyamatosan a döntő Kata-ját gyakorolta. Majd elérkezett az idő. Felállították a két versenyzőt. Először a spanyol, majd Attila mutatta be a gyakorlatot. „Mikor befejeztem, csak az járt az eszemben, hogy most nem kaphatok ki, most nem! Megszólalt a sípszó, felnéztem. Az öt bíróból csak hármat néztem, akik rám szavaztak. Ekkor már mind tudtuk, Európa legjobbja vagyok. Végül megtudtam, hogy 4-1-re nyertem.” – elevenítette fel az élményeket a friss bajnok.

A döntők után Dan vizsga következett, amelyen a magyar vizsgázók mind átmentek. Ezt követően mindannyian boldogan ünnepelhettek.

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Paluska Roland

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!