Fantasztikus sikerek az aerobik Európa-bajnokságon
2013. november 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

November 7. és 10. között a franciaországi Arques városában rendezte meg az Európai Torna Unió (EUG) a 8. Felnőtt és Junior Aerobik Európa-bajnokságot. A 22 nemzetet felvonultató mezőnyben hazánk delegációja volt a második legnagyobb 62 fővel.

Fantasztikus sikerek az aerobik Európa-bajnokságon (Hegyi Dóra)

Felnőtt versenyzőink egy ezüst- és két bronzérmet, juniorjaink egy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtöttek, ezzel az eddigi legsikeresebb Európa-bajnoki szereplést produkálták a magyar aerobik történetében.

Hegyi Dóra (Flex HD) sportaerobik egyéni kategóriában bronzérmet, illetve hét klubtársával kiegészülve aero dance versenyszámban ezüstérmet szerzett. A csapat további tagjai: Bakó Anett, Hagymási Alexandra, Kun Orsolya, Lendvay Dóra, Lendvay Réka, Nagy Dorina, Szörényi Ágota.

A főként a TFSE versenyzőiből álló felnőtt aero step csapat bronzérmet szerzett. A csapat tagjai: Borlai Sára (TFSE), Etényi Zsófia (TFSE), Kovács Bettina (TFSE), Kovács Ramóna (TFSE, TF-hallgató), Szabó Júlia (Óbudai WDSE), Szarvas Gabriella (Óbudai WDSE), Táskai Anita (TFSE) és Újvári Cecília (TFSE, a TF külsős oktatója). Tartalék: Osztafin Anna (TFSE).

A juniorok között férfi egyéni sportaerobik versenyszámban Bali Dániel ezüstéremmel tért haza, míg a sportaerobik csoport bronzérmet ünnepelhetett.

A delegáció vezetője a Magyar Torna Szövetség Aerobik Szakágának elnöke, Karunk Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszékének adjunktusa, Katus Tamás volt. Tanár úr ekképp értékelte az eredményeket: "A step és a dance tesztversenyként szerepelt az idei Eb-n, hiszen nagyon fiatal szakágak, mindössze 2011 óta léteznek. Most bebizonyosodott, hogy nagyon jól állunk mind utánpótlás, mind felnőtt versenyzők tekintetében, hiszen az eddigi legsikeresebb kontinenstornán vagyunk túl. A nyári Universiadén már kezdtem érezni, hogy új időszak következik a magyar aerobik történetében, és ezt az érzést a mostani sikerek fokozták. Úgy gondolom, minden okunk megvan arra, hogy döntős eredményekben bízzunk a júniusi, mexikói világbajnokságon”.

A szakvezető hozzátette, hogy mindezeket az eredményeket nehéz körülmények között készülve érte el ez a mostani csapat: „Nagyon nehéz összemérni a teljesítményünket a világgal, mert eddig az volt tapasztalható, hogy utánpótlásban még jöttek a dobogós helyek, azonban a felnőttek mezőnyében ezek már elmaradoztak. Ez annak tudató be, hogy itthon teljesen amatőr státuszú sportolók űzik az aerobikot, vagyis a napi munka után, este jönnek edzeni, míg sok külföldi országban napi két edzéssel készülnek az aerobikosok a versenyekre. Így nehéz felvennünk a versenyt velük, azonban ez most sikerült.”

A fotón a delegáció legeredményesebb tagja, Hegyi Dóra látható.

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotó: Vörös Nándor

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!