Távolugróink a MEFOB-on
2016. június 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A 2016. május 28-án a Miskolci Sportcentrum új atlétika pályáján megrendezett Főiskolás Országos Bajnokságon női távolugrásban összesen 9 fő indult, melyből 7-en a Testnevelési Egyetem hallgatói ill. TFSE-s ugró volt. Sportolóink jól szerepeltek a viadalon.

MEFOB 2016, távolugrás

Schmelcz Fanny I. helyen végzett 6,30 m-el (+1,5 m/s szél), mely eredmény ugyan nem olimpiai szint, ugyanakkor bíztató a következő versenyekre nézve. Fanny nem TE hallgató, de Szalma László tanítványaként TFSE-s. Csanádi Zsófia, egyetemünk hallgatója, óriási, több mint 40 cm-es egyéni csúcs javítással 5,91 m-el második helyen végzett (+1,4 m/s). Zsófi hozzávetőleg háromnegyed évvel ezelőtt lett Szalma László tanszékvezető tanár úr versenyzője, akinél a „Zarándi iskola” edzésmunkáján alapuló felkészítést kap, biomechanikai hátterű támogatással kiegészítve. Az eredmények igazolják ennek sikerét. A versenyben további 5 TF-es hallgató indult. Bogár Lilla (4. hely, 5.65 m, +1,7 m/s), Szabó Zita (6. hely 5,57 m, +0,9 m/s), Kiss Veronika (7. hely, 4,85 m, +1,0 m/s), Fábri Anna (8. hely, 4,74 m, +1,2 m/s) és Lohn Angéla.

A férfi távolugrók versenyében is volt TF-es érdekeltség. Bánhidi Bence 5. helyen végzett 6,93 m-es (+1,1 m/s-os szél mellett) ugrásával. Bence az első sorozatokban viszonylag nehezen lendült bele, de a döntőben sikerült talpra állnia.

A lányok és a férfiak távolugró összecsapásáról nagysebességű (240 fps) kamerával felvételt készítettek az Atlétika Tanszék oktatói, kutatási céllal. A kutatás az utolsó három lépés és az elugrás biomechanikai paraméterei és a teljesítmény összefüggéseit hivatott vizsgálni. Kutató oktatók a bajnok edzője Szalma László és Dr. Béres Sándor.

Női távolugrás (slow motion)

Férfi távolugrás (slow motion)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!