Tanulóból oktató
2017. október 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Amint arról a napokban beszámoltunk, ragyogó eredményt elérve a harmadik helyen végzett a spanyolországi Fuengirolában megrendezett Európai Egyetemi Bridzs- és Sakkbajnokságon a Testnevelési Egyetem női sakkcsapata. Az orosz és a szerb együttes mögött záró párost az egyaránt első éves edző BSc hallgató Varga Klára és Terbe Zsuzsanna alkotta. Az eseményre tizenöt ország huszonöt egyeteméről összesen százhúsz versenyző érkezett.

„A sakkban köztudottan a legjobbak közé tartozó oroszok mind a férfi, mind a női csapatversenyben rendkívül erős összeállításban érkeztek a tornára, ez is jelzi a bajnokság rangját – mondta érdeklődésünkre Varga Klára. – Mi harmadik kiemelként vágtunk neki a versenynek, vagyis a harmadik helyezésünk elvárható volt. A viadal idején egy teljes, valamint három fél napunk volt a szabadidő eltöltésére, szerencsére annyira jó idő volt, hogy megmártózhattunk a tengerben. Hogy félek-e a cápáktól? Tőlük nem, csak a víztől.”

Tanulóból oktató (Varga Klára)

Varga Klára meccs közben.

Klári versenyszerűen sakkozott, abból élt, két éve hagyta abba. Illetve ez nem teljesen igaz, mert a csapat országos bajnokságon, egy-két versenyen még mindig rajthoz áll, sőt edzőként, valamint bíróként is tevékenykedik. Hiába, a sakkozást nem lehet csak úgy lezárzni, befejezni.

Szép siker az Európai Egyetemi Bridzs és Sakkbajnokságon 2

Varga Klára és Terbe Zsuzsi az Európai Egyetemi Bridzs- és Sakkbajnokságon, ahol harmadikak lettek.  

„Bugacról, egy háromezer lelkes településről származom – mondta Klári, amikor arról kérdeztük, hogyan ismerkedett meg ezzel a sportággal. – Téli estéken nem volt sok szórakozási lehetőségünk, sakkoztunk vagy kártyáztunk a családdal. Hanem a szomszédnak volt egy gyönyörű faragott sakktáblája, amely hat és fél évesen valósággal rabul ejtett. Aztán karácsonyra kaptam egy sakktáblát, édesapámmal kezdtem el játszani, eleinte hagyta, hogy mattot adjak neki. Amikor aztán anyunak visszajátszottam az egész partit, gyanakodtak rá, hogy van érzékem a sakkhoz. Szóval, valahogy így kezdödött.”

És, ugye, már nem Klárit oktatják, hanem ő oktat.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!