Átvette a TF Hőse-díjat a busztragédia hős tanára
2018. február 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szomorú díjátadóra került sor a Testnevelési Egyetem csütörtöki szenátusi ülésének nyitóakkordjaként. Mocsai Lajos rektor, a Testnevelési Egyetem vezetői, a Szenátus tagjai megrendülve adták át a TF Hőse-díjat az egy esztendővel ezelőtti veronai busztragédia hősének, Vígh Györgynek.

Tisztelet, vigasz, fájdalom, hősiesség, tragédia.

Átvette a TF Hőse-díjat a busztragédia hős tanára (Vígh György) (1)

Nehéz szavakba önteni, ami azon a januári napon történt, és amit mindenkiből kiváltott ez a felfoghatatlan esemény. 2017. január 20-án éjjel egy sítáborból hazafelé tartó magyar autóbusz balestet szenvedett az olaszországi A4-es autópályán és a tragédiában 17 fő életét vesztette.  A TF korábbi hallgatója, Vígh György, a Szinyei Merse Pál Gimnázium testnevelő tanára a saját életét kockáztatva hat gyereket, illetve sportolót mentett ki a lángok közül a tragédia során, saját két gyermekét azonban nem tudta megmenteni.

Átvette a TF Hőse-díjat a busztragédia hős tanára (Vígh György)

A TF Hőse-díj átadása előtt Vígh Györgyöt a Rektori Hivatalban fogadta korábbi évfolyamtársa, Mocsai Lajos rektor. A két sportember 1978-ban együtt végzett a TF-en. A baráti és nehéz beszélgetést követően került sor – immár a Hepp teremben, a korábbi évfolyamtársak és szélesebb közönség előtt – Vígh György méltatására és a legmélyebb együttérzés kifejezésére, neki és a fajdalmában hasonló súllyal osztozó családtagoknak egyaránt. Az egybegyűltek a beszédet követően a rektori folyosóra vonultak, ahol sor került a frissen felállított, a TF Hőse-díjat elnyerő személyek emlékét megőrző márványtábla leleplezésére. 

Átvette a TF Hőse-díjat a busztragédia hős tanára (Vígh György)

A táblára vésve jelenleg aranybetűkkel egyetlen nevet, Vígh Györgyét láthatjuk, de a jelenlévők a hőstett mellett az elhunytakra és a sérültekre is megrendülve, a legmélyebb tisztelettel emlékeztek.

fotó: Arany Sándor

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!