Önálló MAB képviseletet kapott a sporttudomány
2018. március 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Dr. Sterbenz Tamás személyében a Testnevelési Egyetem is képviseletet kapott a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság legfőbb döntéshozó testületében, amely dr. Csépe Valéria egyetemi tanár elnökletével tegnap tartotta alakuló ülését és ahol egy régi elképzelés megvalósulásaként megalakult a Sporttudományi szakbizottság is.

Március 1-től hatévi időtartamra Csépe Valériát bízta meg Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöki feladataival. Ezzel egy időben a Magyar Közlönyben megjelenő, március 14-i határozat alapján a Bizottság 19 főből álló testülete is hatévi időtartamra kapott megbízást. A tagok között szerepel Sterbenz Tamás, akit ugyanaznap, a március 29-én tartott szenátusi ülésen a TE általános rektorhelyettesi posztján is újra bizalmat kapott a tagoktól.

Itt kell megemlíteni, hogy a Testnevelési Egyetem oktatási rektorhelyettesi pozícióját továbbra is dr. Hamar Pál professzor töltheti be, míg a tudományos rektorhelyettes posztra a Szentátus tagjai Dr. Lacza Zsombort rangsorolták elsőként. Ez utóbbi posztra két jelölt kandidált, végül a szavazást követően Dr. Tóth Miklós gratulált sportszerűen kollégájának. Az SzMSz értelmében a Szenátus döntését követően a rektorhelyettesek személyét a Testnevelési Egyetem rektorának, Prof. dr. h. c. Mocsai Lajosnak kell jóváhagynia. A következő napokban a rektorhelyettesi választásra visszatérünk.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság csütörtöki alakuló ülésén jelen volt az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán, Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár asszony és Dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A miniszterelnök nevében Balog Zoltán miniszter adta át a megbízólevelet, többek közt Sterbenz Tamásnak is, majd nem sokkal később létrehozták a Sporttudományos szakbizottságot is, amelynek elnökévé a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettesét választották. Az 50. születésnapját pont tegnap ünneplő sportszakember az eseményt követően így nyilatkozott:

„Ami ma történt egy hosszú folyamat eredménye, sok jelentős sportember és sporttudós akaratának megvalósulása, a hazai sporttudomány elismerése. Egy folyamat zárult most le ezzel, de egy még fontosabb kezdődött a mai nappal. Véletlen, hogy pont az én irányításommal valósul meg ez a mindannyiunk számára fontos elképzelés és – kosaras szaknyelven fogalmazva – közös előkészítés után csak a ziccert értékesítettem. Az pedig végképp szerencsés egybeesés, hogy pont a születésnapomon történt mindez. Mostantól a legfontosabb feladat, hogy egy kellően tekintélyes és nem intézményi érdekek mentén szerveződő szakbizottság álljon fel. A következő hetekben elsőként ezen fogok dolgozni.”

Önálló MAB képviseletet kapott a sporttudomány (Sterbenz Tamás)

Dr. habil. Sterbenz Tamás, a TE általános rektorhelyettese

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság a felsőoktatási törvény alapján a felsőoktatásban folyó képzés, tudományos kutatás, művészeti alkotótevékenység tudományos minőségének ellenőrzését, biztosítását és értékelését elősegítő országos szakértői testület. A MAB a törvényben szabályozott módon közreműködik a felsőoktatási intézményekkel összefüggő eljárásokban, különös tekintettel a doktori iskolákra.

Önálló MAB képviseletet kapott a sporttudomány

Balog Zoltán miniszter felszólalása a MAB alakuló ülésén (A kép forrása: kormany.hu)

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 71. § (4) bekezdésében foglalt jogkörénél fogva a miniszterelnök – az emberi erőforrások miniszterének előterjesztésére – a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság tagjaként a következő személyeket bízta meg:

  • dr. Bakacsi Gyula egyetemi tanárt,
  • dr. Csanády Márton Tamás főiskolai tanárt,
  • dr. Dévényi Sándort, az MMA rendes tagját, egyetemi tanárt,
  • dr. Gazdag Ferencet, az MTA doktorát, egyetemi tanárt,
  • dr. Greiner István Gábort, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatóját, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Innovációs Testületének tagját, címzetes egyetemi tanárt,
  • dr. Hamza Gábort, az MTA rendes tagját, egyetemi tanárt,
  • dr. Hunyady Lászlót, az MTA rendes tagját, egyetemi tanárt, a Semmelweis Egyetem dékánját,
  • dr. Károly Krisztinát, az MTA doktorát, egyetemi tanárt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem dékánhelyettesét,
  • Kiss L. Lászlót, az MTA levelező tagját, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet igazgatóját,
  • dr. Kóczy T. László egyetemi tanárt,
  • dr. Kovács Melindát, az MTA levelező tagját, egyetemi tanárt,
  • dr. Mezey Barnát, az MTA doktorát, egyetemi tanárt,
  • dr. Podráczky Judit egyetemi docenst, a Kaposvári Egyetem dékánját,
  • dr. Sepsi Enikő egyetemi docenst, a Károli Gáspár Református Egyetem dékánját,
  • dr. Seszták Istvánt, a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola rektorhelyettesét,
  • dr. Sterbenz Tamás István egyetemi docenst, a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettesét,
  • dr. Tóth Pétert, az MMA rendes tagját, egyetemi adjunktust, a Szegedi Tudományegyetem dékánját,

– 2018. március 1-jétől hatévi időtartamra –, valamint dr. Vámosi Pétert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökhelyettesét – 2018. március 1-jétől kétévi időtartamra.

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!