A mozgás hatalma
2018. április 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Dr. Berkes Istvánt, a kiváló magyar sebészt egy évvel ezelőtt beválasztották az Exercise is Medicine elnevezésű orvosi világszervezet vezérkarába, amelynek elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a mozgás fontosságára, azt ne mondjuk, nélkülözhetetlenségére. Ennek kapcsán beszélgettünk a sebész professzorral.

A mozgás hatalma (Berkes István)

A kép előterében Dr. Berkes István, éppen műtét előtt a világklasszis úszó Cseh László "társaságában" (Fotó: MTI) 

„Objektív bizonyítékok állnak rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy a megfelelő mozgással számos népbetegség – mint például az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség, a depresszió – megelőzhető, vagy ha már kialakult, akkor javítható a beteg állapota – hangsúlyozta dr. Berkes István. – Mi több, felfedeztük, hogy bizonyos daganatos betegségek is kezelhetők vagy megelőzhetők a mozgással.”

A sebész professzor elmondta: az Exercise is Medicine fő feladatai között szerepel az aktív életmód népszerűsítése világszerte, programok és oktatási anyagok kidolgozása, valamint a kapcsolatfelvétel a különböző országok döntéshozóival, továbbá a szociális médiával.

„Szeretnénk a lehető legtöbbet és legjobban javítani az emberek egészségi állapotán, és ennek érdekében – hiteles bizonyítékok felhasználásával – egységes programot dolgozunk ki” – tette hozzá dr. Berkes István.

Idehaza az Országos Sportegészségügyi Intézet mellett a Testnevelési Egyetem is főszerepet játszhat e prevenciós program terjesztésében, népszerűsítésében, a sebész professzor ezért is szervezett jövő hétre közös találkozót egyetemünk rektorával, prof. dr. h. c. Mocsai Lajossal. 

"Az Exercise is Medicine második, szeptemberben esedékes konferenciájára azt a feladatot kaptam, hogy felhívjam a figyelmet az aktív mozgás veszélyeire, jelesül arra, hogy a nem megfelelő módon elvégzett gyakorlatok – például a bemelegítés kapcsán – súlyos sérülésekhez vezethetnek. Egy szó, mint száz, a helyes mozgás, a jól elvégzett gyakorlatok fontosságára kell hangsúlyt helyeznünk, mert azokkal lehet megelőzni a már említett népbetegségeket, és adott esetben lehet kezelni is azokat. A mindennapos testnevelés bevezetése révén ugyancsak széles körbe eljuttatható az Exercise is Medicine által képviselt irányelv.”

Berkes professzor végezetül felhívta a figyelmet a magyar sport elismertségére, tekintélyére, amelynek köszönhetően régiónkban elfogadják, elismerik a magyar szakemberek véleményét, nemzetközi kapcsolataink révén egyúttal remek lehetőségünk nyílik befolyásunk növelésére.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!