Nyerésre álló kajakos legenda
2018. július 31.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mintha csak tegnap lett volna, amikor Kammerer Zoltán először kajakba ült – egészen pontosan 31 évvel ezelőtt történt… A népszerű és sikeres „Kamera” azóta is szeli a habokat, miközben tanul is a TF-en. Dicsőséges útja során besöpört olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmeket, köztük természetesen aranyakat is, és úgy van vele, hogy 2020-ig még mindenképpen folytatja az élsportot.

„Aztán ha sikerül kivívnom a tokiói olimpiai részvételt, boldog leszek, ha nem, akkor is. Merthogy nekem már így is teljes a pályafutásom” – mondta megkeresésünkre negyvenéves klasszisunk, aki 1996-ban Atlantában szerepelt először olimpián, s egészen a legutóbbi, riói játékokig (2016) mindegyiken részt vett. Hogy a brazíliai eseményről lemaradt, nem jelent tüskét a szemében, különben is, lassan nyakunkon a 2020-as tokiói olimpia!

Nyerésre álló kajakos legenda (Kammerer Zoltán)

Kammerer Zoltán ma is kiváló erőben van (Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport) 

Az edzések mellett természetesen a tanulásra is szakít időt, a sportszervezői szakot már korábban elvégezte a Testnevelési Egyetemen, következő célja, hogy a szakedzői diplomát is megszerezze – erre a képzésre tavaly ősz óta jár.

De mint utalt rá, az edzéseket is gőzerővel folytatja, három évtizedes kajakos múltja már önmagában életműnek tekinthető.

„Érdekes, hogy a családunkban a legkevésbé sem volt jellemző az élsportolás, e tekintetben bizonyosan én vagyok a fekete bárány – folytatta Kammerer Zoltán. – Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, milyen érzés nyaranta szórakozni, bulikba járni, mert nekem ez az időszak is a kajakozás jegyében telik. Aztán lehet, ha egy napon abbahagyom, és nyáron elmegyek szórakozni, a fejemet verem majd a falba, hogy mit hagytam ki én eddig az életemben. Mindenesetre ez az életforma egyáltalán nincs napirenden nálam.”

Meg hát van egy fogadása is… Világhírű edzőnkkel, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal fogadást kötött, melyikük vonul később vissza.

„Lehet, hogy Kati néni is folytatja még, nem tudom, azt viszont igen, hogy jelenleg nincs versenyzője. Szóval, nyerésre állok.”

Mint ahogyan szédületes pályafutása során már oly sokszor!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!