TF-es egyetemi világbajnok Szolnokról
2018. augusztus 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
A Testnevelési Egyetem hallgatója, az evezős Furkó Kálmán egyetemi világbajnokságot nyert Sanghajban. A szolnoki Tisza Evezős Egylet versenyzője győri csapattársaival, Szabó Bencével, Szigeti Rolanddal és Szlovák Rajmunddal diadalmaskodott könnyűsúlyú kormányos nélküli négyesben. 
 
A szoljon.hu oldalon hallgatónk így emlékezett vissza az eseményre:
 
"Meleg, nagyon párás időben rendezték a futamokat Sanghajban. Az előfutamokban jól ment s hajónk, nyertünk, ezért jó pályát kaptunk a fináléban. Nem mi voltunk az esélyesek, hiszen szintén döntős volt az olasz U23-as válogatott, amely nem régiben megnyerte a korosztályos világbajnokságot, és a nagyon jó erőkből álló amerikai és holland legénység is. Az az igazság, a táv felénél, 1000 méternél még csak a harmadik-negyedik helyen haladtunk, aztán szép lassan jöttünk fel. Sorra előztük meg vetélytársainkat, a végén már azt vettük észre, hogy egy hajóval vezetünk, nem fért kétség a győzelmünkhöz. Talán mondani sem kell, hogy nagyon örültünk, mert senki sem tartott bennünket favoritnak. Két magyar hajó indult Sanghajban, mindkettő világbajnoki címet szerzett…"

Molnár Dezső tanítványa elmondta, hogy nagy ünneplésre nem volt mód, hiszen a verseny után már repültek haza. Itthon családi körben bográcsozással és tortapartival ünnepelték meg a sikert és Kálmán 21. születésnapját. 

TF es egyetemi világbajnok Szolnokról (Furkó Kálmán)

Furkó Kálmán büszke lehet világbajnoki szereplésére (Fotó: Fodor Orsolya)

Furkó Kálmán tíz magyar korosztályos magyar bajnoki címet is szerzett már, ő tartja az ifi ergométeres magyar rekordot. A nemzetközi vizeken sem ismeretlen, hiszen tavaly U23-as Eb-n hatodikként ért célba, az idei korosztályos vb-n pedig a 13. helyet szerezte meg Szlovák Rajmunddal két párban. A szezonnak azonban nincs még vége.

"Még hátra van az U23-as Európa-bajnokság a fehéroroszországi Bresztben. Ezúttal könnyűsúlyú egy párban fogok indulni, bizony jó lenne a döntőt kiharcolni. Utána jön a szabi, a tanulást pedig folytatom a Testnevelési Egyetem osztatlan testnevelő tanári szakán. Két év múlva pedig már olimpia lesz. Jó lenne Sanghaj után Tokióban is vízre szállni."

fotó: szoljon.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!