Átadták a Testnevelési Egyetem központi épületét
2018. szeptember 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A tanévnyitóval egybekötött ünnepségen került átadásra a Testnevelési Egyetem új, Alkotás úti Központi épülete. Az Athén teremben rendezett esemény iránt kiemelt volt az érdeklődés, több mint 60 rangos vendég, a TE jelenlegi és volt oktatói, olimpiai bajnokok, a sajtó képviselői és természetesen az új hallgatók vettek részt az eseményen. 

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár ünnepi beszédében kijelentette: ritka az olyan alkalom, hogy egyszerre nyitnak meg egy tanévet és adnak át egy új épületet a diákoknak, oktatóknak.

„A magyar kormány elkötelezett a minőségi felsőoktatás mellett, ugyanis tisztában van azzal, hogy a tudás a legnagyobb tőke” – mondta az államtitkár, aki kifejtette: a kormány nemzetstratégiai ágazattá tette a sportolást, az egészséges életmódot, ebben pedig a Testnevelési Egyetemnek hatalmas a felelőssége. Az államtitkár asszony emellett üdvözölte a MOB és a TE között létrejövő megállpodást.

Átadták a Testnevelési Egyetem központi épületét

Az átadás pillanata: Mocsai Lajos a TE rektora, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Dr. Horváth Zita helyettes államtitkár és Dr. Genzwein Ferenc a TE kancellárja (Fotó: Csizmazia András)

„A TE a magyar testnevelés és sport ügyét szolgálja” – fogalmazott Szabó Tünde. Kiemelte, a cél az, hogy minden egyetemi hallgató versenyképes tudást kapjon. Az eseményen a tanév hivatalos megkezdése és az új létesítmény átadóünnepsége mellett Mocsai Lajos, a TE rektora, valamint Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az aktív élsportolók egyetemi tanulmányait megkönnyítő együttműködési megállapodást írt alá.

Átadták a Testnevelési Egyetem központi épületét

Mocsai Lajos és Kulcsár Krisztián (b) aláírják a MOB és a TE közötti együttműködést (Fotó: Csizmazia András) 

„A MOB és a TF között hagyományosan kiváló a kapcsolat, ami teljesen természetes is, hiszen nem tudom, van-e más olyan intézmény Magyarországon, amelynek ilyen közvetlen hatása lenne a magyar sportra és a sporteredményekre” – fogalmazott Kulcsár Krisztián. Hozzátette, a dokumentumok aláírása csak formalizálása volt a korábban is meglévő partnerségnek.

A megállapodás célja a MOB és a TF között fennálló szakmai kapcsolatok elmélyítése, valamint az élsportolókat érintő mentorprogram mellett szakmai konzultációk és a sportági szakszövetségek kérésére elemzések, felmérések készítése.

Átadták a Testnevelési Egyetem központi épületét

Az új nagyelőadó, az Athén terem a TE Központi épületében (Fotó: Csizmazia András)

Mocsai Lajos ünnepi beszédében kiemelte, a következő években három további ütemben bővül majd az intézmény: a Csörsz utcai sportpálya és az Alkotás úti kampusz további rekonstrukciója mellett a Déli pályaudvar egy területével, valamint egy velencei sportteleppel egészül ki az egyetem.

„Ez a következő lépése annak, hogy megvalósuljon a minőségi oktatás, valamint a magyar sport eredményességének fenntartását elősegítő tudományos és infrastrukturális háttér kialakítása” – fogalmazott a rektor.

Az intézmény vezetője azt mondta: a TE stabil, kilenc évtizedes alapokon nyugszik, erre pedig lehet a mai kor követelményeinek megfelelő tudásközösséget építeni.

„A világ egyik legmodernebb testkulturális oktatási létesítményét szeretnénk itt létrehozni” – hangsúlyozta.

Mocsai Lajos emlékeztetett rá: a további ütemekben mintegy 40 ezer négyzetméternyi sportfelülettel bővül majd az egyetem területe, ez biztosítja, hogy az elméleti képzés mellé a szükséges gyakorlati oktatást is megkapják a hallgatók. A tanévnyitó a beszédek után az elsőévesek eskütételével, valamint kitüntetések átadásával folytatódott, végül az új épület ünnepélyes átadásával zárult.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!