Búcsú egy magyar világnagyságtól  
2018. szeptember 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A múlt héten, hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző, a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. A magyar sport attól nagyszerű és fontos, hogy varázslatos mesterei és egyéniségei vannak. Kulcsár Győző, akire intézményünk mindig büszke volt és aki mindig segítette a TF-et, közéjük tartozott.

Biztosak vagyunk abban, hogy a Nemzet Sportolója, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok Mester tudása és világlátása a tanítványaiban, az ő tanítványaikban és az emlékeinkben is velünk marad. Kulcsár Győző hamiskás mosolyát, éles meglátásait, szakmai tudását és egyéniségét sajnos ebben a rövid megemlékezésben nem lehet tökéletesen felidézni, de annyit le kell szögezni: karakteres ember volt, akinek portréját az utókor, a tanulási vágy és a tisztelet okán is érdemes megrajzolni.    

Mert nagyon sokan tisztelték a Mestert. Vívóként, edzőként, emberként. Aki esetleg összekülönbözött vele – voltak így néhányan – ők is tudták, hogy a véleménykülönbség ellenére tiszteletreméltó a vitapartner. Ezt a tiszteltet Kulcsár Győző emberi tartásával, sportolói és edzői eredményeivel vívta ki. Tiszteltet nem csupán kapni, adni is kell, ám ahhoz, hogy képesek legyünk megadni, tanulási folyamatra van szükség. Ismernünk kell a körülöttünk élő, ebben az esetben sajnos éppen távozó nagyságokat.

Búcsú egy magyar világnagyságtól (Kulcsár Győző)

A kép forrása: M4Sport.hu 

Kulcsár Győző az 1964-es, az 1968-as és az 1972-es ötkarikás játékokon csapatban szerzett aranyérmet, Mexikóvárosban egyéniben is diadalmaskodott. Az 1972-es müncheni játékokon és négy évvel később Montrealban egyéniben bronzérmet nyert. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, többszörös országos bajnok.

A kiváló sportoló mérnöki diplomát szerzett, ám csak rövid ideig hasznosította ezen tudását. Sportolói pályafutását követően, 1979-ben már főtitkárként irányította a Magyar Vívó Szövetséget, majd hat éven keresztül szövetségi kapitányként dolgozott. 1985-től mesteredző.

Kapitánykodása után, 1986-ban Olaszországba vállalt munkát. Vercelliben 2001-ig dolgozott sikeresen, tanítványai közül Maurizio Randazzo olimpiát is nyert, míg Elis Uga ötkarikás ezüstérmet, illetve Európa-bajnoki aranyat szerzett.

A sydneyi olimpia után hazatért, s 2001 és 2008 között a Bp. Honvéd szakosztályának mestereként többek között az ő tanítványa volt Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó. 2000-ben tagja lett a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesületnek, a Halhatatlanok klubjának. 2006-tól 2012-ig a párbajtőrözők szövetségi kapitánya volt. Legutóbbi nagy sikerét Szász Emesével érte el, aki Rióban nyert olimpiai bajnoki címet.

2014-ben a Nemzet Sportolójává választották. 2010 októberében világszerte nagyra becsült sportolói pályafutása, olimpiai és világbajnokokat nevelő edzői-nevelői tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést. 2016-ban Magyar Érdemrend Középkeresztje, a csillaggal kitüntetést vehetett át. 

Isten Önnel, Győző! Tudjuk, hogy sokan tanultak Öntől, de sajnos azt is, hogy nem elegen. Maradhatott volna még.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!