A 75 éves Dr. Tóth Ákost köszöntjük!
2018. november 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

November 2-án tölti be 75. életévét dr. Tóth Ákos, a magyar úszósport meghatározó, legendás alakja, korábbi szövetségi kapitány, nem mellékesen a Testnevelési Egyetem úszótanszékének korábbi vezetője (1991–2008). A mesteredzővel beszélgetve már a második mondatában felajánlotta, hogy tegeződjünk, amiből azt gyanítjuk, hogy valójában nem is érzi magát hetvenötnek.

„Szokták mondani nekem, hogy nyugodtan letagadhatok tíz évet, mire én ekkor rendre visszakérdezek: csak annyit?– igazolta „gyanúnkat” dr. Tóth Ákos. – Harmóniában élek, van egy szerető feleségem, két gyerekünk, négy unokánk, egy szó, mint száz, kiegyensúlyozott az életem.”

A 75 éves Dr. Tóth Ákost köszöntjük

Csaknem hatvan éve, 1961-ben került az akkor még Testnevelési Főiskolának hívott intézményünkbe, végigjárta a ranglétrát, mi több, a mai napig óraadó az úszótanszéken.

„A jelenlegi vezető, dr. Sós Csaba keze alá dolgozom, aki annak idején az én tanítványom volt a TF-en, mások mellett Verrasztó Zoltán, Széles Sándor is abba az évfolyamba járt, csodálatos társaság volt – emlékezett vissza az ünnepelt. – Nagyon büszke vagyok, hogy tanszékvezetésem idején szakmailag és emberileg is kitűnő kollektívát sikerült kialakítani. Ami a tanítási stílusomat illeti, én nem az a fajta tanár vagyok, aki pusztán felkészít és levizsgáztat, mindig arra törekedtem és törekszem ma is, hogy már-már baráti viszonyt alakítsak ki a hallgatókkal. Nem tantárgyat tanítok, hanem hivatást minden velejárójával. S ha már itt tartunk, van egy érdekes észrevételem. Az újjávarázsolt Testnevelési Egyetem egészen biztosan hatással van a hallgatók teljesítményére: a ragyogó külső környezet, a kivételes felszereltség, no meg az oktatás minősége. Az emberi kapcsolatok kialakítása mellett ugyancsak fontosnak tartom, hogy ha elérkezik az idő, át kell adni a helyünket a fiataloknak, én is így tettem pályafutásom során. Az pedig határtalan büszkeséggel tölt el, hogy az utánam következő generáció tagjai, vagyis a korábbi hallgatóim szinte egytől egyik ragyogó eredményeket tudnak felmutatni.”

Dr. Tóth Ákos elárulta: hamarosan megjelenik egy szakmai könyv, amelynek ő a társszerzője (Szántó Éva és Szántó Dávid mellett), a témája pedig: a hazai rendezésű vizes Eb-k és a 2017-es budapesti vizes világbajnokság rendezésének tapasztalatai.

A 75 éves Dr. Tóth Ákost köszöntjük

Dr. Tóth Ákos kitüntetést vesz át Balog Zoltán minisztertől. 

A korábban az Európai Úszószövetségnél is dolgozó, idehaza számos kitüntetésben és elismerésben részesülő, rendkívül népszerű szakember nyilvánvalóan naprakész az úszósportban, ezért is bátorkodtunk tőle megkérdezni, hogy aranyérmes lesz-e a 2020-as tokiói olimpián Milák Kristóf.

„Nyerni fog – jelentette ki Tóth Ákos. – De nem csupán benne bízhatunk, hanem mások mellett Hosszú Katinkában vagy éppen Kapás Boglárkában. Több húzóemberünk is van, merthogy rendkívül erős a magyar úszósport, nem utolsósorban a magas szintű szakedzői képzésnek köszönhetően.”

Amiben természetesen Tóth Ákosnak is jelentős szerepe van.

Isten éltesse sokáig!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!