Abszolút nyolcadik a Testnevelési Egyetem a Felsőoktatási Rangsorban
2018. november 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Megjelent a Figyelő 2019. évi Felsőoktatási Rangsora, amelyben az intézményi abszolút rangsorban a Testnevelési Egyetem az előkelő nyolcadik, a Sporttudomány képzési területen az első helyet foglalja el. 

Ahogy a Figyelő különkiadása megállapítja: Az általános felsőoktatási felvételi eljárás során, központi eljárásban 2018-ban 51 intézmény hirdetett alap- vagy osztatlan képzést. Közülük 48 vett fel nappali képzésre hallgatót és 15 egyetem 1000-nél is több diákot vett fel.

A Felsőoktatási Rangsor ebben az esztendőben először közölt abszolút intézményi rangsort. A 18 szempont alapján összeállított lista élén a Budapesti Corvinus Egyetem található, amely minimális különbséggel előzte meg a Állatorvostudományi Egyetemet. A sorrend megállapításánál a magyarországi egyetemek jelentős részét állították sorrendbe a szerkesztők a képzési területi vagy a szakos táblákkal megegyező indikátorok segítségével. Az intézményi rangsorba a művészet, művészetközvetítés valamint hitéleti képzési területek adatait nem vették figyelembe, így a kizárólag az ilyen képzési területekre felvételt hirdető intézmények nem kerültek bele a rangsorba.   

A Testnevelési Egyetem a Sporttudomány területén, a kilenc ilyen tematikájú képzést végző intézmény közül az első helyen zárt. 

A Figyelő összegzéséből kiderül: Az érintett felsőoktatási intézményekbe hozzávetőleg 56 800 diák jelentkezett első helyen, alap- és osztatlan képzésre. Közülük 41.038-at, tehát a jelentkezők 72 százaléka felvételt nyert valamely intézménybe.  A jelentkezés és felvettek száma alapján kialakuló rangsorban az ELTE áll az élen, 7930 első helyes jelentkezővel, amelyből 6211 diák nyert felvételt. A második Debreceni Egyetem esetében az 5217 jelentkezőből 3888 jelentkező nyert felvételt, míg ugyanezek a számok a 3. Szegedi Tudományegyetemnél 4832/3747 elosztást mutatnak.   

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a kiadvány 206. oldalán található, vele készített interjúban elmondta, hogy „Hozzánk jár a legtöbb olimpikon, ez jelent valamit. A megújulásunk töretlenül folytatódik, egyre több új épületet adunk át és egyre jobbak a nemzetközi kapcsolataink.”

Egyetemünk rektora célként fogalmazta meg, hogy a Testnevelési Egyetem a hasonló profilú intézmények vonatkozásában világszinten is az első tíz között legyen. „Szeretnénk felkészülni arra, hogy a külföldi hallgatók számát jelentősen növelni tudjuk – mondta el Mocsai Lajos.”

A Figyelő Felsőoktatási Rangsora már kapható az újságárusoknál. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!