Téli diplomaátadó: Együtt ünnepeltünk! (Galériával)
2019. február 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Február 9-én került sor a Testnevelési Egyetem téli diplomaátadó ünnepségére. A K épület nagyelőadójában, az Athén teremben megrendezett ünnepi szenátusi ülés iránt nagy volt az érdeklődés és egyetemünk vezetői mellett Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony is részt vett az eseményen. 

A 10 órakor kezdődő esemény az elnökség bevonulásával kezdődött, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, Prof. Dr. Hamar Pál oktatási rektorhelyettes, Dr. habil Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes és Prof. Dr. Tihanyi József, a Doktori Tanács elnöke mellett vendégként köszönthettük Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt.

Együtt ünnepeltünk (Mocsai Lajos)

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos megnyitóbeszéde a TE 2019-es téli diplomaátadó ünnepségén (Fotó: Vidor Gergely) 

Az ünnepséget Mocsai Lajos rektor úr nyitotta meg, aki a Testnevelési Egyetem tradiciójára és a sport jelentőségére is utalt beszédében. A rektori megnyitó után Dr. Szabó Tünde állt a mikrofon elé, aki hangsúlyozta, hogy edzőnagyságainknak, zseniális szakembereink tudásának gondozása az, ami a magyar sportot évtizedek óta a világelitbe emeli és ott is tartja.

Együtt ünnepeltünk (Szabó Tünde)

Dr. Szabó Tünde köszöntője (Fotók: Vidor Gergely)

Az államtitkár asszony elmondta, nálunk jóval jelentősebb lélekszámú és gazdasági erővel bíró országok között szereplünk a legjobbak között és ez főképpen annak a szakmai munkának köszönhető, amely biztos szemmel találja meg újra és újra a tehetségeket és megalapozza sportsikereinket. Éppen ezért – emelte ki Szabó Tünde, a Testnevelési Egyetemen most végző hallgatók is belépnek abba  a körbe, ahol szolgálni tudják a magyar sport ügyét. Itt nincs eskü, nincs parancs, nincs alá és fölé rendeltség, de annál inkább van hit és elkötelezettség, mert a világ egyik legnagyszerűbb szakmáját gyakorolhatják a most végző hallgatók, már szakemberek – mondta a sportért felelős államtitkár, aki mindehhez sok sikert is kívánt. 

Együtt ünnepeltünk

Az intézmény – akárcsak tavaly – díjazta a Testnevelési Egyetem legeredményesebb sportolóit, az idén három kategóriában összesen öt versenyző/csapat részesült elismerésben. A legjobb női sportoló Barka Emese lett, aki harmadik helyezést ér el a birkózók budapesti világbajnokságán az 57 kilogrammos súlycsoportban. A férfiaknál budapesti birkózó vb-n szédületes teljesítményt nyújtva aranyérmet nyerő Bácsi Péter vitte el a pálmát, ő kötöttfogásban, a 82 kilogrammos súlycsoportban diadalmaskodott.

Díjat kapott a 2018-ban a TFSE igazolt versenyzőjeként és a Testnevelési Egyetem hallgatójaként legjobb eredményt elérő férfi, illetve női sportoló is. Az fiúknál az atléta Együd Máté nyert, míg a hölgyeknék az ugyancsak atléta Ekler Luca. Máté a fedett pályás felnőtt országos bajnokságon első lett 400 méteres síkfutásban, ugyanezen a távon második lett a felnőtt országos bajnokságon, továbbá ezüstérmet szerzett 400 és 800 méteren az utánpótlás országos bajnokságon. Luca a para Európa-bajnokságon távolugrásban első, 200 méteres síkfutásban harmadik, 100 méteren negyedik lett (nem mellesleg világcsúcstartó a távolugrás T38-as kategóriájában), az utánpótlás országos bajnokságon pedig harmadik lett távolugrásban és hetedik 100 méteres síkfutásban.

Az év csapata díjat a Testnevelési Egyetem honlapján lefolytatott szavazás győzteseként, immár 2. alkalommal a TFSE női kosárlabda-csapata kapta meg.

Együtt ünnepeltünk

Ezek után következett a Phd doktorok avatása. Dr. Tihanyi József rector emeritus ismertette a doktorjelöltek kiváló eredményeit és levezette az avatási eljárást. Ezúttal két hallgatót – Trájer Emesét és Varga Dánielt – avatott a Doktori Tanács elnöke PhD-fokozatú doktorrá.

Ezután az egyetemen működő, Pro Facultate-díjjal kitüntetett Tehetséges Fiatalok Kulturális Egyesület, a TF műhely tagja, Bohus Regina másodéves testnevelő-gyógytestnevelő, egészségfejlesztő tanári szakos hallgató éneke következett.

Együtt ünnepeltünk

Végül 11 óra körül, de valóban nem utolsó sorban következett a többciklusú képzési struktúrában a TE mesterképzési és az alapképzési szakjain, a tanulmányaikat e félévben befejező jelöltek avatása. Az eskü szövegét Jákfalvi Anett Gabriella, MA Testnevelő-gyógytestnevelő szakon végző hallgató olvasta elő. Majd Mocsai Lajos rektor úr átadta a végzős hallgatóknak a tanulmányaik sikeres befejezését tanúsító oklevelet. Marcsek-Szkokán Mónika, az idén első alkalommal diplomát átvevő osztatlan testnevelő-gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanári évfolyam frissen felavatottja búcsúzott el - társai nevében - az Alma Matertől.

Együtt ünnepeltünk

Mocsai Lajos zárszavában hangsúlyozta, hogy öröm volt látni ennyi embert, érdeklődőt és persze ennyi végzős hallgatót az új K épület Athén termében, majd mindenkinek jó egészséget kívánva zárta le az ünnepséget. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!