Radák Zsolt nagy fába vágta a fejszéjét
2019. november 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Két évvel ezelőtt nyerte el prof. Dr. Radák Zsolt, a Testnevelési Egyetem Sport- és Természettudományi Kutató Központjának vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia doktora a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal jelentős, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatását A rendszeres testedzés generális hatásainak rejtélye: Maximális oxigénfelvétel vagy molekuláris jelzőrendszer függő? címmel benyújtott pályázatára.

Hogy áll a kutatás, mivel foglalkozik éppen? – erről kérdeztük kedden professzor urat.

„Nagy fába vágtuk a fejszénket, azt vizsgáljuk az epigenetikában, hogy milyen nyomot hagy az ember DNS-ében az életmód – kezdte Dr. Radák Zsolt. – Egy amerikai tudós már korábban felállította az elméletet, amely szerint ha epigenetikai óránk öt évvel különbözik a valós életkorunktól, húsz százalékkal növeli, illetve csökkenti a halálozásra való hajlamot. Ugyancsak érdekes téma, és kutatásaink egyik legizgalmasabb része, hogy a több évtizedes testedzés milyen mértékben hat az epigenetikai öregedés folyamatára, s melyek lesznek azok a gének, amelyekre a mozgás jelentős hatást gyakorol – hadd jegyezzem meg, nyolcvankétezer ponton vizsgáljuk a DNS-t! A közelmúltban evezős masters világbajnokságot rendeztek a Velencei-tavon, kétszáz résztvevőt volt lehetőségünk mérni, köztük egy nyolcvanöt éves sportembert, aki bevallása szerint hetven év edzéstapasztalattal van felvértezve. Nos, kíváncsian várjuk, milyen eredményt kapunk, amikor az ő mintáját összevetjük a kontrollcsoportéval.”

Radák Zsolt nagy fába vágta a fejszéjét

Radák Zsolt, az MTA doktora (Fotó:sportmonitor.hu) 

Egy másik, szintén izgalmas témában is elmélyült Radák Zsolt, jelesül a bélflórával kapcsolatban, amelyről kiderült, hogy a bennük lévő baktériumok nem csupán az elhízást befolyásolják, hanem az idei vizsgálatok szerint a sportteljesítményt is, sőt, bizonyos fajtáik lassítják az Alzheimer betegség folyamatát. Amikor a baktériumok sportteljesítményre gyakorolt hatását vázolta a professzor úr, rákérdeztünk, előfordulhat-e, hogy egy-egy világszinten teljesítő élsportoló szervezetét szándékosan „szórják meg” olyan baktériumokkal, amelyek segíthetnek a még jobb eredmény elérésében.

„Lehet, hogy nincs is már messze ez az idő” – válaszolta Radák Zsolt, bár gyorsan hozzátette, hogy ennek azért meg kell majd vizsgálni az etikai vonatkozását.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!