Életet mentett a Testnevelési Egyetem hallgatója
2020. január 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Január 23-án került megrendezésre Eplényben a Magyar Honvédség Síbajnoksága, ahol egyetemünk hallgatója, lélekjelenlétének köszönhetően megmentette egy sporttársunk életét. Sárfi Tamás hadnagy a Testnevelési Egyetem Sport-és rekreációszervező szakos hallgatója, főállású katona, testnevelő tiszt.

Életet mentett a Testnevelési Egyetem hallgatója Sárfi TamásTamás időmérőként dolgozott a versenyen, amikor az egyik versenyző a célba érés után infarktust kapott: "Eldobtam mindent - emlékezett vissza -, odarohantam és akkor már láttam, hogy valóban nagy a gond, nem volt légzése, keringése. Abban a pillanatban elkezdtem a mellkaskompressziót és a körülöttem levőket gyorsan irányítottam. Hívtunk mentőket, rádión keresztül gyorsan lezárattuk a pályát" - nyilatkozta.

A versenyző hamarosan magához tért, de később újra leállt a keringése, de ekkor már egy orvostanhallgató és a mentők is a helyszínre érkeztek.

"Felhelyeztük rá a készüléket és az első sokk leadása után még pár percig kellett a mellkaskompressziót és a légzésbefújást folytatni. Miután visszatért az élete, még pár percig rosszul volt és onnantól kezdve stabil lett az állapota" - idézte fel a történteket a hadnagy.

A beteget stabil állapotban szállították mentőhelikopterrel a győri kórházba.

Tamás azt is megemlítette, hogy nemcsak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ szervezésében végrehajtott Harctéri Életmentő Katona tanfolyam jelentett számára sokat, hanem a TE Balesetmegelőzés és elsősegélynyújtás című kurzusa is, melyet érdemes komolyan venni.

Gratulálunk Tamás!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!