Kellenek a tehetségek
2020. február 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Múlt héten szombaton a Testnevelési Egyetem diplomaosztóján vehették át oklevelüket Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos rektortól a Sportmédia szakirányú továbbképzésen végzett hallgatók. Tizenegyen kezdték el a képzést és valamennyien sikeres államvizsgát tettek.

Lesku Enikő, Nagy Zsolt, Nagy Zoltán Zsolt, Bánfalvi Szabolcs, Janzsó Miklós, Orosz Ferenc, Berki Zsolt, Sztruhala Máté, Márványkövi Ferenc, Kazár Tamás és dr. Lakos Roland gazdagodott az értékes diplomával.

„Ez volt az első egyetemi szintű, felsőfokú szakirányú továbbképzés ezen a területen, s igazolta előfeltevésünket, amely szerint a szakmának szüksége van újabb tehetségekre – mondta megkeresésünkre dr. Gál Andrea, a képzés vezetője. – Az együtt töltött időben kollégáimmal le tudtuk szűrni a képzés hatékonyságát, egyúttal kialakult bennük egy kép, hogy az ősszel kezdődő második évfolyam oktatása, képzése során milyen apróságokon kell változtatnunk az eddigiekhez képest. Hálás vagyok gyakorlati szakembereinknek, hogy segítségükkel, közbenjárásukkal oktatási és tapasztalatszerzési céllal eljuthattunk többek között a Hungaroringre vagy éppen a Pancho Arénába. Noha a végzős hallgatók közül Nagy Zsolt már eleve a Nemzeti Sportnál dolgozott, örömteli számunkra, hogy a többiek közül jó néhányan az oktatási időszak alatt kaptak álláslehetőséget.”

Kellenek a tehetségek

A végzős hallgatók és négyen az oktatók közül (fotó: Csizmazia András)

A képzés három specializációt is magába foglalt, a műsorvezető-riporterét, az újságíró-szerkesztőjét, valamint a média officerét. A képzésnek két gyakorlati vezetője volt, Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője és Mezei Dániel sportriporter, a Testnevelési Egyetem PR és marketing osztályvezetője.

Szöllősi Gyorgy elmondta: "A magyar sport új életre kelt az elmúlt évtizedben, s ez - az új kommunikációs technológiák megjelenésével különösen - azt is jelenti, hogy egyre több sajtósra, honlapszerkesztőre, közösségi médiafelelősre, klubkrónikásra, fotósra, videósra van szükség. A sportban pedig mindehhez speciális tudásra van szükség, ezért állt össze a Testnevelési Egyetem, a Nemzeti Sport és a Magyar Sportújságírók Szövetsége, hogy olyan tapasztalatot, tudást és kapcsolatrendszert kínáljon a hallgatóknak, amelyek révén a legújabb kihívásoknak is meg tudnak felelni. Remek tapasztalatszerzés volt az első sportmédia-csoport másfél éves munkája, nagyszerű, hogy a hallgatók nagy része máris a médiában és sportmédiában dolgozik, ezért tervezünk újabb ilyen három féléves képzést is, de nagy álmunk, az egyetemi alapképzésben megvalósuló sportmédia szak is hamarosan valóra válhat. Ami az általam oktatott szakterületet, a sajtókiszolgálással foglalkozó media officeri specializációt illeti, számos nemzetközi verseny, mérkőzés rendezőjeként az országnak egyre nagyobb szüksége van a média munkájához szorosan kapcsolódó, attól szinte elválaszthatatlan, felkészült media officerekre is."

„Nagyon sok tapasztalatot hozott a most lezárult három féléves képzés – kezdte rövid összegzését a több mint 25 éves sportriporteri pályafutást maga mögött tudó Mezei Dániel. – Az egyik legfontosabb az, hogy a hallgatókban komoly igény van a szakma gyakorlati oldalának megismerésére. Megjegyzem, ez valóban izgalmas. Azt tervezzük, hogy erre több lehetőséget is biztosítunk majd a továbbiakban. Sok évet dolgoztam korábban televíziós és rádiós szerkesztőségekben, sok új kolléga érkezést és a szakma alapjainak elsajátítását láthattam. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a most végzettséget szerzett hallgatók mind kiváló és médiaképes szakemberek és szinte csak rajtuk múlik, hogy fognak-e komolyabb szerkesztőségekben dolgozni.”

Aki érdeklődik a képzés iránt, keresse kollégáinkat emailben vagy forduljon a TE Tanulmányi Hivatalához.   

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!