A TF rektorhelyettese is tagja a koronavírus-kutatócsoportnak
2020. április 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Orbán Viktor miniszterelnök az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott koronavírus-kutatócsoportok munkájáról tájékozódott. Az egyeztetésen részt vett, Dr. Lacza Zsombor ortopéd-traumatológus szakorvos, az MTA doktora, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese is.

A megbeszélésen a munkacsoportok vezetői ismertették kutatásaik eddigi eredményeit, valamint tájékoztatást adtak a közeljövőben várható lépésekről, eredményekről.

A TF rektorhelyettese is tagja a koronavírus kutatócsoportnak (Orbán Viktor)

Orbán Viktor miniszterelnök és Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter  (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldal)

Orbán Viktor elmondta: a járvány hosszú lesz, a java most következik. Vakcina nincs, sokáig nem is lesz. Aláhúzta: "szükségünk van minden lehetséges gyógyszerre, ami enyhíti a betegség tüneteit."

Magyarországon több gyógyszer tesztelése is zajlik, és vannak olyanok, melyeket gyártani is tudunk - tette hozzá a miniszterelnök.

Az egyeztetésen Dr. Lacza Zsombor mellett részt vett: Prof Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a virológiai kutatócsoport vezetője; Dr. Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja; Dr. Röst Gergely matematikus, a Szegedi Tudományegyetem docense; Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora; Prof. Dr. Józsa János, a BME rektora; Dr. Závodszky Péter biofizikus, az MTA és a Professzorok Batthyányi Köre tagja; Dr. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke és Prof. Dr. Keserű György, gyógyszerkutató-vegyész.

A TF rektorhelyettese is tagja a koronavírus-kutatócsoportnak (Lacza Zsombor)

Dr. Lacza Zsombor a TE tudományos rektorhelyettese 

A Testnevelési Egyetem rektorhelyettesét telefonon értük utol és elsőként arról kérdeztük, hogy mennyiben publikus az a kutatás, fejlesztés, amely az ő irányításával zajlik?

Egyelőre csupán a tény a publikus, hogy valamin dolgozunk. Egy szérumterápiás magyar tulajdonú cég, az ORTHOSERA KFT., amelynek vezetője vagyok. A cég több mindennel foglalkozik, és most felkérés alapján megvizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy egy alapvetően más terápiás célra kifejlesztett módszerünk sikeres lehet-e a koronavírus ellen. Az eredményben hiszek, ezért jelenleg nem kívánok ebben a felfokozott hangulatban ígérgetni. Úgy látom, jövő héten már lesz olyan eredményünk, amit tudok kommunikálni. Azonban ehhez az engedélyezési eljárások felgyorsítására is szükségünk van, amire most – sajnos – úgy gondolom, van lehetőség.   

Ennél a szernél az alapterápiás fejlesztés mire vonatkozott?

Elsősorban sportsérülések és ízületi kopás kezelésére. Az ehhez szükséges sportdiagnosztikai hátteret a Testnevelési Egyetemmel együtt fejlesztjük.

Emellett a mindannyiunk számára fontos munka mellett az egyetemen mennyit tudsz dolgozni?

Most minden energiámat ez a munka köti le. Úgy gondolom, csak úgy lehetünk sikeresek, ha most teljes erővel ezzel foglalkozunk. Nem egyedül vagyok, több kolléga is dolgozik velem a Testnevelési Egyetem kutatólaboratóriumából is. Remélem, hamarosan több és pontosabb információval szolgálhatok.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!