TE-oktatók a legjobbak között
2020. június 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetemen három oktatója is felkerült az ország ötszáz legjobb kutatóját tartalmazó ranglistára. Intézményünk munkatársai közül a legelőkelőbb helyre (51.) Dr.Radák Zsoltot rangsorolták. 

A legjobbak között a TE-tanárok

A 2018-ban tartott 34. Kandó Konferencia egyik cikke nyilvánosságra hozta Magyarország ötszáz legjobb, a természet- és bölcsészettudományok, valamint a műszaki tudományok területén tevékenykedő kutatóinak listáját. Örömmel olvastuk, hogy a Testnevelési Egyetem három oktatója, Dr.Koltai Erika, Dr.Radák Zsolt és Dr.Tihanyi József is szerepel a névsorban.

Az elmúlt évtizedben a különböző tudományok területén dolgozó szakemberek rangsorolása különösen fontossá vált. A helyezést a listán alapvetően több mutató alapján határozzák meg, mint amilyen a publikációk száma (number of published papers) vagy a kutató közleményeire tett ismert hivatkozások száma (number of citations).

Az egyik ilyen mutató a Jorge Hirsch által 2005-ben kifejlesztett H-index, amely szintén a kutatók aktivitása és a kutató munkáira tett hivatkozások impaktfaktora alapján számolja ki a helyezéseket. Az index mindig az utóbbi öt év publikációit veszi figyelembe – ez esetben a 2013 és 2018 közt megjelenteket. Az értéket különböző források – Google Scholar (Google Tudós), WOS (Web of Science), Scopus and Publish vagy a Perish Program – alapján határozzák meg. A 2018-as konferencia egyik cikkének írója az ötszázas lista összeállításakor elsősorban a Google Scholarra hagyatkozott, amelyet a Google 2004-ben vezetett be.

Ennek értelmében intézetünk három oktatója is felkerült az elitlistára. Dr.Radák Zsolt, az egyetem Sport- és Természettudományi Kutató Központjának és a Sporttudományok Doktori Iskolájának vezetője, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia doktora az előkelő 51. helyet foglalja el. Tudományos munkája alapján Dr.Tihanyi József, a Sporttudományok Doktori Iskolájának tagja, az Egyetemi Doktori Tanács elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia doktora a 362., míg Dr.Koltai Erika, a Sport- és Egészségtudományi Intézet Molekuláris Edzésélettani Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa a 488. helyre került.

Mindannyiuknak szívből gratulálunk!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!