Egykori TFSE-s lett a kézisek kézise
2020. június 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Amint arról a Nemzeti Sport is beszámolt, Gódorné Nagy Mariannt választották minden idők legjobb magyar női kézilabdázójává. Csak kevesen tudják, hogy a remek sportolónő egykor a TFSE csapatában is játszott.

Egykori TFSE s lett a kézisek kézise (Gódorné Nagy Mariann)

fotó: Magyar kézilabda-válogatott, Facebook

A Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet, az Origo és a Magyar Kézilabda-szövetség közös szavazásán Gódorné Nagy Mariann lett a magyar kézilabda királynője. Gyorsan tegyük hozzá: nem érdemtelenül. A 281-szeres válogatott játékos – aki az 1982-es hazai rendezésű világbajnokságon Sterbinszky Amáliával közösen egészen a dobogó második fokáig vezette a nemzeti együttest – a Vasas játékosaként 1982-ben a mostani Bajnokok Ligája elődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupa-sorozatban (BEK) nyert trófeát. A siker értékét növeli, hogy akkor ez volt a hazai női kézilabdasport első kupasikere a legjobbak között. A Vasas akkori vezetőedzője Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE mostani rektora volt.

„Védekezésben és támadásban egyaránt világszínvonalú teljesítményre volt képes – kezdte mondandóját az egyetem rektora. – Gódorné Nagy Mariann sikerének titka, hogy nem mindennapi biomechanikai képességekkel rendelkezett, amelyet lövéskor tudott leginkább kamatoztatni. Amikor felugrott, hogy ellője a labdát, egészen az utolsó pillanatig kivárt a magasban, és csak akkor engedte el a lövést, amikor az ellenfél védői – akik vele együtt ugrottak fel, hogy blokkolják – már lefelé estek. Rendkívül megbízható játékos volt, és szinte sosem sérült meg. Pályafutásom során sem előtte, sem utána nem találkoztam hozzá hasonló tehetséggel.” 

Ám mielőtt a legendás piros-kék klubhoz került, 1976 és 1980 között négy idényt játszott a TFSE együttesében – méghozzá nem is akárhogy! Női csapatunk ekkortájt meghatározó tagja volt az első osztálynak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy kétszer a negyedik, egyszer pedig az ötödik helyen végzett az erős mezőnyben. Ne feledjük, a hetvenes évek második felében a Vasas és az FTC volt a női NB I két meghatározó gárdája, a két fél párharcába a TFSE-nek nehéz lett volna beleszólnia.

„Amíg a TF-re járt, az egyetem kézilabdacsapatában, a TFSE-ben is szerepelt. Nyugodtan kijelenthetjük, innen vezetett útja a világsztárságig, ami örömmel tölt el mindannyiunkat. Szívesen emlékszem vissza erre az időszakra” – mondta Mocsai Lajos, aki az NB I 1980–1981-es kiírásában a női csapat vezetőedzőjeként tevékenykedett.

Gódorné Nagy Mariann pályafutása külföldön teljesedett ki: 1986 és 1988 között a német Bayer 04 Leverkusen kézilabdázója volt, majd egészen visszavonulásáig az osztrák Hypo Niederösterreich együttesét erősítette, amellyel – többek között – három osztrák bajnoki címet és további két BEK-trófeát nyert. A magyar válogatott színeiben is maradandót alkotott: egy olimpiai bronz- és két világbajnoki ezüst-, valamint egy bronzérem fűződik a nevéhez.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!