Interjú: Mocsai Lajos a Magyar Rektori Konferencia társelnöke
2020. július 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Tisztújító ülésén a Magyar Rektori Konferencia Borhy László akadémikust, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorát választotta elnökévé, míg a plénum társelnöke Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora lett. Gelencsér Andrást, a Pannon Egyetem rektorát újból alelnökké választották, a köztestület másik alelnöke Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora lett.

A tisztújítás során megtartott választás eredményeként az MRK Állami Tagozatának elnöki tisztségét továbbra is András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora látja el, az Állami Tagozat által delegált elnökségi tag pedig Vassné Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora lett a jelenleg is mandátummal rendelkező Palkovics László rektor úr (Szent István Egyetem) mellett.

Az MRK Magánintézményi Tagozatának elnökévé Szabó Péter Ottó, a Kodolányi János Egyetem rektora került megválasztásra. Az MRK Egyházi Tagozata az elnökségbe Enghy Sándort, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektorát delegálta. A Művészeti Egyetemek Rektori Széke Bolvári-Takács Gábort, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektorát delegálja elnökeként az MRK elnökségébe. A megválasztott tisztségviselők – akik az MRK elnökségét is alkotják egyben – mandátuma 2020. július 1-jétől kezdődően két évre szól.

Interjú: Mocsai Lajos a Magyar Rektori Konferencia társelnöke

A tisztújító közgyűlés közben (Forrás: MRK) 

Az MRK tiszteletbeli elnöke lett mandátumának lejártával Józsa János, az MRK eddigi elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora. 

Intézményünk rektorával, immár az MRK társelnökével, Mocsai Lajossal beszélgettünk, akinek ezúton is gratulálunk megválasztásához. 

Régi egyetemi ember, így gondolom, pontosan el tudja mondani, mekkora elismerés a megválasztása? 

Ez egy kiemelkedő elismerés, de nem csupán nekem, hanem annak a munkának az elismerése is, amelyet az elmúlt években kollégáimmal együtt végzünk a Testnevelési Egyetemen. Engem is váratlanul ért, amikor az MRK titkársága értesített, hogy jelöltek erre a fontos posztra. Később megtudtam, hogy a Semmelweis Egyetem rektorát, Merkely Bélát is jelölték, de nem gondoltam, hogy nekünk versenyeznünk kell. Merkely doktor úrral az elmúlt hónapokban együtt dolgozunk, egy másik, reméljük megvalósuló projekten, ahol együtt kell tennünk majd egy fontos cél érdekében. Éppen ezért baráti és szakmai a kapcsolatunk.

Amikor megtudta, hogy jelölték, mire gondolt?

Sportban előként soha nem állítom, hogy nem tartottam magam esélyesnek, ahogy a feladattól sem ijedek meg, de azt gondoltam, hogy Merkely Bélát választják meg a posztra. Éppen ezért nem lobbiztam - nem is szokásom -, de nem is léptem vissza, mert semmiképpen nem szerettem volna a jelölők bizalmával visszaélni. Alapvetően, hogy ki jelölt, nem tudom, de ez egy komoly szervezet, így önmagában a jelölés is rang. Az pedig, hogy a plénum nekem szavazott bizalmat társelnökként, ahogy említettem, elismerés, de le kell szögezni, egyben felelőségteljes munka is. Utólag is köszönöm a bizalmat mindenkinek.

Vannak már tervei?

Mint a Testnevelési Egyetem rektora, pontosan tudom, folyamatában látom, miben kell és miként lehet előrelépni a felsőoktatási intézményekben a rektori oldalon. Nagy tekintélyű kollégáim vannak és az MRK további megerősítésén kell dolgoznunk, mert ez az egyik legtekintélyesebb szervezet Magyarországon. Fontos rámutatnom: amióta a TF-en és a sportban dolgozom és tevékenykedem, mindig partnerségre törekszem. 42 éve állok a sporttudományok szolgálatában, edzői sikereim elérésekor többek között a sporttudományok és a pedagógia terén szerzett tapasztalataimat, tudásomat hasznosítottam.

Néha azt hallom, van, aki elfelejti, hogy 1978 óta tanítok a TE-n. Többször lettem az év oktatója, de közben a sportpályán is olyan eredményeket értem el 40 éven keresztül, amire büszke vagyok, sőt valószínűleg több kritikusom szülei is büszkék rá. Ezért említettem, hogy a TE elismerése is a megválasztásom, mert amit tudok, annak jelentős részét itt tanultam meg. A magyar sportot, a sportpedagógiát és a sporttudományt képviselem.

Négy olimpián, valamint 11 világ- és Európa-bajnokságon vettem részt a férfi és a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként. Németországban 2010-ben az Évszázad edzőjévé választottak, 1989 és 1998 között a Német Kézilabda Szövetség edzőképző kurzusain vezető tanárként tartottam előadásokat. Nem szeretek visszanézni, a napi zajra sem sokat figyelek, mindig a következő célra koncentrálok, de ezt azért szeretném, ha mindenki tudná és tiszteletben tartaná. 

Azért dolgozom, mert bízom abban, hogy a következő évtizedekben is lesznek hozzám hasonlóan sikeres sportszakemberek, akik aztán méltán, évtizedes kiemelkedő munkájuk nyomán annak megfelelő elismerést kapnak. Már erre is van mód, szó szerint joggal. A sportban elért sikerek komoly szakmai tudást takarnak. Nem véletlen, hogy a nagy edzőket Mesternek hívják. Amennyiben sok eredményes szakembere lesz Magyarországnak a következő évtizedekben, mindenki jól jár. A nemzet, a sport és a Testnevelési Egyetem is, mivel  elsősorban gyakorlati szakembereket képzünk és így mindez a mi sikerünk is lesz.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!