Több lábon álló klasszis
2020. augusztus 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kiváló dzsúdósunk, Tóth Krisztián az idén záróvizsgázott volta a Testnevelési Egyetem szakedzői képzésén, de mivel az olimpiára készült, halasztott. Nos, a koronavírus-járvány terjedése miatt időközben 2021-re halasztották az idén nyárra tervezett tokiói játékokat is, úgyhogy jelenleg se olimpia, se diploma.

Több lábon álló klasszis (Tóth Krisztián)

fotó: Tumbász Hédi (nso.hu)

„A diploma megszerzése miatt nem aggódom, azt úgyis addig kell megcsinálnom, amíg aktívan sportolok – mondta megkeresésünkre a rokonszenves versenyző, a 2019-es esztendő legjobb TE-s sportolójának megválasztott, világ- és Európa-bajnoki medáliával büszkélkedő cselgáncsozó, aki a 90 kilogrammosok kategóriájában éremesélyesként várta Tokiót. – Az olimpia elhalasztása nyilván engem is ugyanúgy érintett, mint azt a tízezret, aki szerepelt volna, de ez van, el kell fogadni a kialakult helyzetet. És ez még mindig sokkal jobb, mint ha háború miatt kellett volna halasztani. A kvótám szinte biztos, úgyhogy továbbra is tiszta erőből és szívből készülök 2021-re. Hogy mi lett volna, ha, vagy hogy mi lesz majd jövőre, arról most nincs értelme beszélni, már csak azért sem, mert a küzdősportokban elég egyetlen hiba, és romba dőlhet minden. Mint ahogyan velem történt Rióban: kirobbanó formában voltam, de elkövettem egy hibát, s nem volt lehetőségem javítani – odalett az olimpiai éremszerzés esélye.”

Éppen két évtizede, hatévesen kezdett el cselgáncsozni, tíz éve versenyez felnőttszinten, elképzelhetetlen mennyiségű munkát és energiát fektetett a sportolásba, a lehető legjobb eredmény elérésébe. Bár még javában a legmagasabb szinten teljesít, bölcsen gondol már a sportolói életét követő időszakra.

„Persze, előfordulhat, hogy a sport közelében maradok, ezért is szeretném elvégezni a szakedzőit a Testnevelési Egyetemen – folytatta Tóth Krisztián. – Mindig jellemző volt rám a több lábon élés, ennek megfelelően alakítom az életemet. Vonz az is, hogy a családommal vidéken, egy tanyán telepedjük majd le, és az, hogy mellette alkotó jellegű munkát végezzek.”

Előtte azonban még a tatamin készül maradandót alkotni, 2021-ben Tokióban.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!