Dr. Sós Csaba egyetemi tanári kinevezésben részesült
2020. szeptember 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Újabb mérföldkőhöz érkezett sikerekkel teli pályáján Dr. Sós Csaba: a Testnevelési Egyetem Úszás és Vízisportok Tanszékének vezetője egyetemi tanári kinevezésben részesült. Több mint harminc éve tanít a TE-n (korábban Testnevelési Főiskola), a magyar úszósport megkerülhetetlen alakja, 2017 januárjától a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya.

Dr. Sós Csaba egyetemi tanári kinevezésben részesült

fotó: Tumbász Hédi, Nemzeti Sport

„Jelentős rangja van az egyetemi tanári fokozatnak, még kimondani is nagyszerű érzés – mondta megkeresésünkre Dr. Sós Csaba, aki 2008 óta tanszékvezető az intézményben. – Ha jól tudom, a magyar sportéletben ezzel én lettem az első, aki szövetségi kapitányként vagy ahhoz hasonló funkcióban eljutott eddig a címig. Írtam egy egész jó monográfiát a habilitációmból, amelyet még Az úszósport fejlődési tendenciái a világversenyek alapján 1972-2017 címmel adtam be. Nagyjából tizennégyezer adatot dolgoztam fel közel kétszáz oldalon, jóllehet annak túlnyomó része táblázatokból, ábrákból áll össze.”

Fontos tudni, hogy egyetemi tanári munkakör ellátásához szigorú feltétel a doktori fokozat, magyar állampolgárként a habilitáció, vagy azzal egyenértékű nemzetközi felsőoktatási oktatói gyakorlat, valamint az alkalmasság a hallgatók, a doktori képzésben részt vevők, a tanársegédek tanulmányi, tudományos munkájának vezetésére.

„Az a helyzet, hogy imádok tanítani, ez az érzés alighanem örökre megmarad bennem” – tette hozzá a 63 esztendős, versenyzőként Európa-bajnoki bronzérmes szaktekintély.

Dr. Sós Csaba egyetemi tanári kinevezésben részesült

fotó: Tumbász Hédi, Nemzeti Sport

Legjobb úszóink szövetségi kapitányaként természetesen a jövőt (is) kell terveznie, s külföldi kollégáihoz hasonlóan a legkevésbé sincs irigylésre méltó helyzetben, mert bár az idén nyárról jövőre halasztották a tokiói olimpiát, a világjárvány miatt jelenleg nem lehet biztosan kijelenteni, hogy 2021-ben valóban meg is rendezik.

„Sportolók, edzők, kapitányok, mindenki megszenvedi a pandémia által előidézett válságot – fogalmazott Sós Csaba. – Hogy jövőre nyílik-e lehetőség a tokiói játékok megrendezésére, momentán nem tudni, egy azonban biztos: úszóink, edzőink, valamint jómagam is úgy készülök, hogy lesz olimpia 2021-ben, mert ha így teszünk, nem érhet minket meglepetés.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!