Dr. Béres Sándor sikere
2020. szeptember 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Első helyen végzett a Testnevelési Egyetem Atlétika Tanszékének oktatója, Dr. Béres Sándor az első civil szervezésű Longshot.hu hosszútáv-lövő versenyen Open kategóriában 193 ponttal, ami összesítésben a második helyet jelentette számára a csaknem 60 indulóból.

Dr. Béres Sándor sikere

A nagy távolságú precíziós lövészet szakágat az MDLSZ szakszövetség szervezte. A közelmúltban nyíló Kisbér-Hántai civil lőtér először adott lehetőséget az 1 kilométernél távolabbra kihelyezett körkörös célpontok meglövéséhez. A versenyen 300, 600, 800 és 1150 méterre elhelyezett célra kellett 10-10 lövést leadni fekvő testhelyzetből.

Szpotter (ballisztikai tanácsokat adó társ, nagy erejű megfigyelő optikával) segítséget a lövészek nem vehettek igénybe, s legjobb kört lövő versenyző nyert. A megfelelő röppálya kiszámítását az erős (4-8 m/s), folyton változó irányú szél megnehezítette a versenyzők számára. (Egy 5 m/s erejű 90 fokos oldalszél 800 méteren bizonyos kalibereknél több mint 5 méterrel is eltérítheti a lövedéket, ezért a lövésznek tisztában kell lennie a nem minden esetben egyértelmű környezeti jellemzőkkel, amelyekből úgymond olvashatja a szelet, akár a táv több pontján.)

A körülmények miatt az 1000 méter feletti távon például több versenyző esetén üres lappal kellett visszatérniük a terepről a versenybíróknak. A hasonló viadalok az északi országokban kifejezetten népszerűek, s fontos megjegyezni, hogy hazánkban szabadon látogathatók.

Dr. Béres Sándor sikere

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!