Pro Universitate-díj Dubecz Józsefnek
2020. október 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Jelentős elismerésben részesült Dubecz József, a Testnevelési Egyetem ismert oktatója, idén ugyanis ő kapta meg a Pro Universitate-díjat. A hetvenéves egyetemi docens, mestertanár több mint három évtizeden át dolgozott a közoktatásban, kivételes munkásságát előzőleg Kiváló Munkáért-díjjal és Kerezsi Endre-díjjal egyaránt elismerték.

A szakképzettségét tekintve testnevelő tanár, kézilabda- és vízilabdaedző Dubecz József jószerével minden labdás sportágban dolgozott edzőként, így nem csupán a tanítás terén lett felvértezve óriási tapasztalattal.

Pro Universitate-díj Dubecz Józsefnek

Dubecz József a Digi Sport stúdiójában (Forrás: Digi Sport, Reggeli Start)

„Vezető- és pályaedzőként is dolgoztam pályafutásom során – mondta megkeresésünkre a Pro Universitate-díjas oktató. – Annak idején a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban a diáksportkör több csapatát is vittem, és sikerült mindenhol kamatoztatni a tudásomat.”

Ami a tanári hitvallását illeti, nos, nem lehet a véletlen műve, hogy a hallgatók imádták az előadásait, ami persze nem jelentett egyet a vajszívűséggel, sőt!

Mindig arra törekedtem, és ebből sohasem engedtem, hogy a maximumot hozzam ki a fiatalokból. Ez nem az abszolút maximumot jelenti, hanem az illető saját korlátain belüli maximumot, magyarán a legtöbbet, ami benne rejlik. Ezt a teljesítményt el is vártam, legyen szó akár oktatásról, akár edzésről.”

Dubecz tanár úr a mai napig rendszeresen mozog, úszni, futni és konditerembe is jár, valamint kerékpározik.

„Annak idején labdarúgással kezdtem a sportolást, majd pedig a torna, a vízilabda és a kézilabda következett. Fontos számomra és elengedhetetlen, hogy fitten tartsam magam. Ami pedig a tanítást illeti, nos, nem tudom, meddig folytatom, mert megmondom őszintén, a koronavírus-járvány idején nem nagy élmény az oktatás. Borzasztó időszak ez mindannyiunk számára, és még akár két évig is eltarthat.”

A Pro Universitate-díjat 1990-től kezdve adja át az intézmény rektora, és a Szenátus döntése alapján hamarosan – a járványhelyzet függvényében – Dubecz József tanár úr személyesen is magkapja majd. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!