"Hatalmas elismer\u00e9s"
2020. november 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mesteroktatói elismerésben részesült a Testnevelési Egyetemen idősebb Balzsay Károly, a magyar ökölvívósport meghatározó alakja, a korábbi profi világbajnok Balzsay Károly édesapja. Ezúttal vele beszélgettünk.

„Hogy mit jelent számomra ez az elismerés? Nos, egy hatalmas elismerés – mondta megkeresésünkre Balzsay Károly. – Jószerével az egész életem az ökölvívás körül forog, annyira szeretem ezt a sportágat, hogy anno még a súlyos balesetem után is folytattam a ringben – egy visszapillantó tükör szétvágta a homlokomat, nem nézett ki jól. Végül egy fejsérülés vetett véget az aktív karrieremnek.”

Mintha olimpiát nyertem volna (Balzsay Károly)

Egy győzelem pillanata (Fotó: mob.hu)

A rokonszenves szaktekintély számos jó tanácsot tud adni a mai fiataloknak, akár sportpályájuk elején járnak, akár már nyüstölik egymást egy ideje az edzőteremben.

„A legfontosabb a kitartás, legyen szó sportról vagy bármi másról – folytatta. – A bokszban nyilván elengedhetetlen a sikerességhez a kiváló edzettségi állapot, ugyanakkor az edzőknek óriási a felelősségük az elméleti képzés terén, hogy megfelelően át tudják adni tudásukat tanítványaiknak. Biztonságérzetet kell adni a versenyzőknek, mert nehogy azt higgye bárki, hogy attól mert valaki erős, nincsenek félelmei a ringben, tétre menő összecsapás közben. Ezt a biztonságérzetet junior korú sportolóknál ugyanúgy el kell érni, mint a felnőtteknél.”

Hogy mikor tündökölhet régi fényében újra a magyar ökölvívósport – mondjuk annyira, mint legutóbb éppen fia, Balzsay Károly sikerei idején –, az nem csupán a tehetséges versenyzőkön vagy az edzőkön múlik.

„Valójában a menedzselés a legfontosabb szempont – hangsúlyozta idősebb Balzsay Károly. – Itt élek Nagytarcsán, ha holnap meghirdetnék egy toborzót, jönnének a gyerekek szép számban, simán összehozhatnánk egy szakosztályt. Nem itt van a kutya elásva! Hanem a menedzselésnél. Hogy a tíz indulóból egy idő után ne csupán egy vagy kettő maradjon talpon, amikor már nem babra megy a játék. Az egy dolog, hogy erőnlétileg meg kell felelni az elvárásoknak, de az ökölvívás, nem pusztán erősport, itt szellemileg is el kell jutni magas szintre.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!