"Hatalmas elismer\u00e9s"
2020. november 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mesteroktatói elismerésben részesült a Testnevelési Egyetemen idősebb Balzsay Károly, a magyar ökölvívósport meghatározó alakja, a korábbi profi világbajnok Balzsay Károly édesapja. Ezúttal vele beszélgettünk.

„Hogy mit jelent számomra ez az elismerés? Nos, egy hatalmas elismerés – mondta megkeresésünkre Balzsay Károly. – Jószerével az egész életem az ökölvívás körül forog, annyira szeretem ezt a sportágat, hogy anno még a súlyos balesetem után is folytattam a ringben – egy visszapillantó tükör szétvágta a homlokomat, nem nézett ki jól. Végül egy fejsérülés vetett véget az aktív karrieremnek.”

Mintha olimpiát nyertem volna (Balzsay Károly)

Egy győzelem pillanata (Fotó: mob.hu)

A rokonszenves szaktekintély számos jó tanácsot tud adni a mai fiataloknak, akár sportpályájuk elején járnak, akár már nyüstölik egymást egy ideje az edzőteremben.

„A legfontosabb a kitartás, legyen szó sportról vagy bármi másról – folytatta. – A bokszban nyilván elengedhetetlen a sikerességhez a kiváló edzettségi állapot, ugyanakkor az edzőknek óriási a felelősségük az elméleti képzés terén, hogy megfelelően át tudják adni tudásukat tanítványaiknak. Biztonságérzetet kell adni a versenyzőknek, mert nehogy azt higgye bárki, hogy attól mert valaki erős, nincsenek félelmei a ringben, tétre menő összecsapás közben. Ezt a biztonságérzetet junior korú sportolóknál ugyanúgy el kell érni, mint a felnőtteknél.”

Hogy mikor tündökölhet régi fényében újra a magyar ökölvívósport – mondjuk annyira, mint legutóbb éppen fia, Balzsay Károly sikerei idején –, az nem csupán a tehetséges versenyzőkön vagy az edzőkön múlik.

„Valójában a menedzselés a legfontosabb szempont – hangsúlyozta idősebb Balzsay Károly. – Itt élek Nagytarcsán, ha holnap meghirdetnék egy toborzót, jönnének a gyerekek szép számban, simán összehozhatnánk egy szakosztályt. Nem itt van a kutya elásva! Hanem a menedzselésnél. Hogy a tíz indulóból egy idő után ne csupán egy vagy kettő maradjon talpon, amikor már nem babra megy a játék. Az egy dolog, hogy erőnlétileg meg kell felelni az elvárásoknak, de az ökölvívás, nem pusztán erősport, itt szellemileg is el kell jutni magas szintre.”

Utolsó módosítás: 2021. július 1. 17:45
nyomtatás
2023. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!