A Testnevelési Egyetem hallgatója az Év sportolója
2021. január 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hétfőn este a Nemzeti Színházban rendezték meg a 63. M4 Sport – Az Év sportolója gálát – a járványügyi helyzet miatt ezúttal rendhagyó módon virtuálisan, nézők nélkül. Az Év női sportolójának egyetemünk hallgatóját, Karakas Hedvig válogatott cselgáncsozót választották.   

Átadták az Év Sportolója díjakat (Karakas Hedvig)

fotó: MSÚSZ/Szűcs Attila

Nem mindennapi, jó értelemben vett felhajtás előzte meg a díjátadó gálát, hiszen a koronavírus-járvány miatt a félig-meddig online világba helyezett rendezvény szervezői úgy érezték, némiképpen kárpótolniuk kell a sportszerető magyar közönséget a tavalyi évért. Sportrajongók milliói ezúttal kizárólag otthon, a laptop és a televízió képernyője előtt követhették figyelemmel az ünnepséget.

A szerevezők jól ráéreztek, hogy a „szűkös” időkben mire is van szükségük a magyar szurkolóknak. Az esemény házigazdája, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) ugyanis – és itt említsük meg az elnök, Szöllősi György nevét, akinek elévülhetetlen szerepe volt abban, hogy a megváltozott körülmények ellenére is illusztris vendégek vehettek részt a gálán – igencsak kitett magáért, és ”odavarázsolta” a díjátadóra Marco Rossit, a soron következő, részben hazai rendezésű foci Eb-re kijutott magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát, továbbá Fabio Capellót, a Real Madrid, a Milan, a Juventus, a Roma, valamint az angol és az orosz válogatott egykori trénerét, illetve szövetségi kapitányát.

Nekünk, a valós sporteseményekre teljes mértékben kiéhezett nézőknek persze nem is kellett ennél nagyobb megtiszteltetés. Bár csak rövid videóköszöntőn tekinthettük meg a két remek szakember üdvözlőbeszédét, a tavalyi évet követően – amikor is a koronavírus több nagyszabású sporteseményt, így a labdarúgó Európa-bajnokságot és a tokiói nyári olimpiai játékot is „lenullázott” – mi szurkolók mindannyian úgy éreztük, ez a legkevesebb, amit megérdemlünk.

Jóllehet ebben az évben nem testközelből csodálhattuk meg legjobbjainkat a Nemzeti Színház színpadán, újfent kiderült, hogy Babos Timi, Fucsovics Marci, Szoboszlai Dominik vagy éppen Kapás Bogi videófilmen is éppolyan lenyűgöző, mint élőben.

Ami pedig a mi lányunkat illeti, Karakas Hedvig, intézményünk sportmenedzseri képzésének hallgatója - akinek középfokú edzői végzettsége is van - dacolva a koronavírussal és a kilátástalansággal, novemberben aranyérmet nyert a cselgáncsozók prágai Európa-bajnokságán az 57 kilogrammosok között, végül – sportkarrierje során először – elnyerte az Év női sportolója díjat.

Átadták az Év Sportolója díjakat (Karakas Hedvig)

fotó: nso.hu

„Nagyon örülök neki, hogy enyém lett a díj – kezdte köszönőbeszédét a sportolónő. – Kifejezetten jólesik, hogy én képviselhetem a cselgáncsozókat ezen a gálaünnepségen. Szeretnék gratulálni a többi jelöltnek és a díjazottaknak is. Szeretném megköszönni a bizalmat a sportújságíróknak, rendkívül boldog vagyok, hogy a befektetett munka így megtérül. Hálával tartozom családomnak és főként edzőmnek, aki egész évben jól viselte a rossz pillanataimat, és mindvégig mellettem állt.” 

Kár lenne tagadni: nagyszerű érzés volt újra egy helyen „látni” legjobbjainkat, a Nemzeti Színház üresen tátongó nézőterének szomorú látványa, a közönség vastapsának hiánya azonban rögtön visszarángatott mindannyiunkat a földre. Nézők és valós események nélkül a versenysport is csak szárnyaszegett madár, de reményeink szerint a tavalyi volt az utolsó virtuális év a versenynaptárban.

Ha minden igaz, és a tudomány is úgy akarja, 2021-től már minden visszatérhet a régi kerékvágásba, így jövő ilyenkor újra a nézőtéren állva tapsolhatunk a magyar sport kiemelkedő és felejthetetlen alakjainak.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!