Blanár Denissza: A TF egyedi megközelítést igényel
2024. október 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ezúttal a sportban talált új kihívást a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának nemrég megválasztott új vezetője, Blanár Denissza, aki – nem túlzás így fogalmazni – fejest ugrott a teendőkbe.

– Eddig milyen tapasztalatot szereztél ezen a munkaterületen?
– Kétezer-hat óta foglalkozom egyetemi nemzetközi kapcsolatokkal. Az utóbbi tizenöt évben különböző egyetemek nemzetközi tevékenységét vezettem. Először a Debreceni Egyetemen, majd a Metropolitan Egyetemen, a TF előtt közvetlenül pedig a Budapesti Gazdasági Egyetemen végeztem ezt a feladatot, így van tapasztalatom különböző profilú intézmények ilyen irányú tevékenységének megszervezésében, amit többnyire az alapoktól építettem fel.

– Mit tanultál meg leginkább ezen a munkaterületen?
– Megtanultam, hogy mennyire fontos az intézmények egyedi profiljainak figyelembevétele a nemzetközi stratégia kialakítása során. Az egyetemek közötti nemzetközi együttműködések megtervezése, a mobilitási programok, a nemzetközi tudományos kapcsolatok kiépítése, az intézmények külföldi jelenlétének erősítése, a márkaépítés és a küföldi hallgatói létszám növelése mindig központi feladataim közé tartozott.

– Az eddig szerzett tudásodat miért egyetemi közegben szereted, szeretnéd hasznosítani?
– Mindig is vonzott az egyetemi közeg különleges atmoszférája, mert itt a fejlődés és az innováció szinte kézzelfogható. Az egyetemeken a tudás és a kultúrák közötti kapcsolódás napi szinten zajlik, és ennek a folyamatnak a tevékeny elősegítése különösen inspiráló feladat számomra. A nemzetközi kapcsolatok építése nem csupán szervezési munka, hanem hosszú távú befektetés a hallgatók, az oktatók és az intézmény jövőjébe, amely pozitív hatással van a tudományos együttműködésekre és a globális elismertségre. Az egyetemi környezet emellett lehetőséget ad arra, hogy nap mint nap kapcsolatba kerüljek új ötletekkel, különböző kultúrákból érkező emberekkel, és hozzájáruljak az oktatás minőségének és hatékonyságának javításához. A nemzetközivé válás nemcsak a hallgatók és oktatók mobilitásáról szól, hanem átfogó szemléletformáló erő, amely hozzájárul az intézmények versenyképességéhez. Ezt a dinamizmust mindig is izgalmasnak találtam, és örömmel tölt el, hogy a TF-en is lehetőségem van folytatni ezt a munkát.

– Ha már megemlítetted a TF-et, mi vonzott ehhez a sportegyetemhez?
– A TF különleges és egyedülálló intézmény Magyarországon, amely nagy múltra tekint vissza, és olyan közeg, amely a sportot, az egészséget és a mozgástudományokat helyezi a középpontba, ami számomra mindig is fontos volt. Hiszek abban, hogy a sport nemcsak fizikai, hanem mentális és társadalmi szinten is meghatározó erő, nemzeteket és kultúrákat összekötő közös nyelv, így ennek képviselete a nemzetközi kapcsolatrendszerben kiemelkedően fontos. Amikor a TF-en adódott ez a lehetőség, éreztem, hogy ez új és izgalmas kihívás számomra, ahol a korábbi tapasztalataimat egészen más, speciális területen kamatoztathatom. A TF erős szakmai háttere, a sport nemzetközi szerepe és a nemzetközi kapcsolatok lehetőségei mind olyan tényezők voltak, amelyek vonzóvá tették számomra az intézményt. Úgy érzem, hogy a TF nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren is képes kiemelkedni, és nagy örömmel tölt el, hogy részese lehetek ennek a folyamatnak.

– Lévén, hogy a TF sportegyetem, másképpen kell-e megközelítened ezt a munkádat, mint az eddigieket?
– A TF különleges szerepe és fókusza, mint sportegyetem, valóban egyedi megközelítést igényel a nemzetközi tevékenységek terén is. Azoknál az egyetemeknél, ahol korábban dolgoztam, a nemzetköziesítési stratégiák középpontjában elsősorban a tudományos kutatások globális összekapcsolása, az iparági együttműködések és az üzleti képzések nemzetközi vonzerejének növelése állt. A TF esetében azonban adott egy globális nyelv, és a nemzetközi kapcsolatok szorosan összefonódnak a sportszervezetekkel, a nemzetközi sporteseményekkel és a sporttudomány nemzetközi trendjeivel. Ennek megfelelően a munkám során még inkább figyelmet kell fordítanom a nemzetközi sportdiplomáciai kapcsolatokra, az együttműködésekre a sportszövetségekkel, valamint a sportolók nemzetközi mobilitására, ami teljesen más dinamizmust és kihívásokat jelent, mint a humán és reál területeken működő „hagyományosabb” felsőoktatási intézményeknél. A TF sajátossága tehát abban rejlik, hogy nemcsak oktatási és kutatási tevékenységet folytat, hanem egyfajta nemzetközi sportközösséget is épít, amelybe beletartoznak a hallgatók, oktatók, sportszakemberek, valamint a nemzetközi sportesemények és szervezetek is. Ez olyan speciális terület, amely új megközelítést igényel, és amelyen nagy súlyt fektetek a sportvilág globális trendjeire és kihívásaira.

–  Mi a rád jellemző munkamódszer, munkafilozófia?
–  Munkám során a stratégiai gondolkodás és az együttműködés áll a középpontban. Hiszek abban, hogy a hosszú távú eredmények elérése érdekében elengedhetetlen a gondosan megtervezett, átfogó stratégia, amely figyelembe veszi az intézmény céljait, erősségeit és a nemzetközi környezet kihívásait. Ezzel párhuzamosan fontosnak tartom a rugalmasságot is, hiszen a nemzetközi kapcsolatok területén gyakran váratlan helyzetek merülhetnek fel, amelyeket gyorsan és hatékonyan kell kezelni. Az én munkamódszerem egyik alappillére az átlátható és nyílt kommunikáció, mind a kollégákkal, mind a partnerekkel. Fontosnak tartom, hogy csapatom minden tagja tisztában legyen a közös célokkal, és mindenki érezze, hogy a hozzájárulása értékes. Ezt rendszeres megbeszélésekkel, visszajelzésekkel és bevonással érem el. Hiszek abban, hogy akkor születnek jó eredmények, ha mindenki számára világos a feladat és a cél, és ha a csapat tagjai egy irányba haladnak. Ezen túlmenően, a proaktivitás is fontos része a munkafilozófiámnak. Nemcsak arra törekszem, hogy reagáljak a felmerülő kihívásokra, hanem előre gondolkodva igyekszem olyan lehetőségeket azonosítani, amelyek az intézmény számára hosszú távú előnyöket hozhatnak. Ezt a hozzáállást alkalmaztam korábbi egyetemi munkáim során is, amikor olyan nemzetközi projekteket hoztam létre, amelyek később az egyetemek tudományos és szakmai elismertségét növelték.

–  A sportban, a sporttudományban is fontos a folyamatos fejlődés. Te mit gondolsz erről?
–  Munkafilozófiám másik fontos eleme pont ez, amit kérdeztél: a folyamatos tanulás és fejlődés iránti elkötelezettség. Az egyetemi környezet dinamikusan változik, és úgy vélem, hogy a siker kulcsa az, ha lépést tudunk tartani a nemzetközi trendekkel, új módszereket tanulunk, és nyitottak vagyunk az innovációra. Ezért rendszeresen veszek részt konferenciákon, képzéseken, és követem a nemzetközi felsőoktatási trendeket.

– Milyen viszonyban állsz a sporttal?
– A sport mindig is fontos része volt az életemnek, mind személyes, mind szakmai szempontból. Gyerekkoromban öt évig gimnasztikáztam, ami megalapozta a mozgás szeretetét és a fegyelmezettséget, amelyet a sport megkövetel. Azóta is szívesen sportolok, különösen a futást és a fallabdát űzöm rendszeresen. Számomra a sport nemcsak a fizikai aktivitásról szól, hanem egyfajta mentális feltöltődést is jelent, és kiváló eszköz a stressz kezelésére.

– Melyek a legfőbb céljaid a következő öt évben itt a TF-en?
– A következő ciklusra több fontos célt tűztem ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a TF nemzetközi szinten is jelentős szereplővé váljon. Elsődleges célom, hogy tovább erősítsem az egyetem nemzetközi kapcsolatait, bővítsem az együttműködést külföldi egyetemekkel és sportszervezetekkel, különösen olyan országokkal és intézményekkel, amelyek kiemelkednek a sporttudomány területén. Ezek az együttműködések nemcsak hallgatói és oktatói mobilitási lehetőségeket teremthetnek, hanem közös kutatási projekteket, sporteseményeket és konferenciákat is hozhatnak a TF-re, ami növeli az egyetem nemzetközi láthatóságát. Fontos célom továbbá, hogy fejlesszük az egyetem nemzetközi hallgatói bázisát. Az elkövetkező években szeretném elérni, hogy a TF vonzó célpont legyen külföldi hallgatók számára. Ehhez fontos, hogy az egyetem nemzetközi szinten is versenyképes képzési programokat kínáljon, és ehhez kapcsolódóan új, angol nyelvű képzések bevezetését is közös célul kell kitűznünk.

– És a külföldi hallgatók létszámának növelése?
– Kiemelkedő lehetőség, amely területen rövid időn belül nagyon jelentős eredményeket kívánok elérni jól felkészült, angolul jól beszélő hallgatók toborzásával. Ezen a területen elsősorban a minőség és nem a mennyiség híve vagyok, mivel ez alapozza meg a hosszú távon is fenntartható fejlődést és a megfelelő márkaépítést. Szeretném többszörösére növelni a kiutazó és beérkező hallgatók számát a nemzetközi mobilitási programok terén, s ha már itt tartunk, minél több lehetőséget akarok teremteni oktatóink számára is, hogy részt vegyenek különböző nemzetközi programokban. Emellett több külföldi oktatót is szeretnénk bevonni a képzésekbe, valamint jelentősen előrelépni a nemzetközi rangsorokban. Fontos lépés, hogy már megkezdtük a TF nemzetközi marketingjének kialakítását a külföldi hallgatók toborzására, illetve a kimenő és bejövő mobilitások adminisztrálására nagyon rövid időn belül online platformokat fogunk bevezetni. Ezek lehetővé teszik, hogy adatok alapján, napi szinten folyamatosan alakítsuk a toborzási tevékenységünket, és rendkívüli hatékonysággal végezhessük az adminisztrációs feladatokat.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!