Temesvári Andrea: Fényes pályafutása lehet Marozsán Fábiánnak
2023. május 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TF-en tanuló korábbi Roland Garros-győztes teniszezőnő a sportág hazai nagy reménységéről, Marozsán Fábiánról beszélt a tf.hu-nak.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen sportedzőképzésre jár Temesvári Andrea, a magyar teniszsport korszakos egyénisége, aki egyesben 7. is volt a világranglistán, míg párosban 1986-ban megnyerte a párizsi Roland Garrost. Korábbi teniszcsillagunk természetesen naprakész sportágában, és neki is felejthetetlen lesz e hét hétfője: az ATP-világranglistán 135. helyen álló Marozsán Fábián a salakpályás római mestertorna 3. fordulójában két szettben, 6:3, 7:6-ra legyőzte a US Open-győztes, a salakon jószerével verhetetlen húszéves spanyol Carlos Alcarazt, aki a jövő héttől átveszi a vezetést a világranglistán.

Óriási szenzáció! Ezt megelőzően 40 éve ért el ekkora sikert magyar férfiteniszező, akkor Taróczy Balázs az aktuális világelső Ivan Lendlt győzte le Hamburgban.

„Személyesen ismerem Fábiánt, és a hétfői nyilatkozatából mindenki számára világossá válhatott, mennyire intelligens sportember – mondta keddi megkeresésünkkor Temesvári Andrea. – Egészen lenyűgöző volt a tenisze, ragyogóan adogatott, jó érzékkel variálta játékát, amellyel gyakorlatilag szétszedte Alcarazét. Látszott Fábin, amit a meccs után egyébként el is mondott, hogy végtelenül nyugodtan várta a fiatal spanyol elleni összecsapást, mindamellett eljutni idáig, illetve szemtől szemben megütközni vele, nos, ez két különböző dolog. Sokszor láthattuk már, hogy ha valaki eljut egy ilyen lehetőségig, mint most Marozsán Fábián, magát a meccset nem tudja megnyerni, mert talán el sem hiszi, hogy győzhet. Nos, Fábin a legkevésbé sem mutatkoztak meg a megilletődöttség jelei, ragyogóan alkalmazkodott a körülményekhez, holott életében először jutott fel a selejtezőből a főtáblára egy ekkora versenyen.”

És innen hogyan, illetve hova tovább? Temesvári Andrea egy érdekes és fontos részletre hívta fel a figyelmet.

„Nemrégiben találkoztam Fábiánnal, és arról beszélt: érzi, valami még hiányzik belőle, hogy meg tudja ugrani a következő szintet. Nos, hiszem, hogy ez most megtörtént, mert ez volt az, ami hiányzott. Elvégre testközelből tapasztalhatta, milyen érzés ekkora világklasszissal szemben teniszezni, mi kell ahhoz, hogy megszorongassa vagy legyőzze. Fábi most érezte és átélte, hogy meg tudja ugrani a következő szintet. És most ezt a szintet kell neki tartania. Top tízes, húszas, harmincas versenyzőkkel találkozik majd a jövőben, egyre több és jobb tapasztalatokat szerez, de tudni kell, hogy borzasztó nehéz, embert próbáló feladat betörni teniszben a legjobbak közé, illetve megragadni ott. Marozsán Fábián is tud még hová fejlődni erőnlétileg, de a római mestertornán egyértelmű jelét adta: fényes pályafutása lehet.”

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrar

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!