Történelmi labdarúgó-világbajnokság – szakszemmel
2022. november 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Vasárnap a házigazda a katariak és az ecuadoriak mérkőzésével elkezdődik a 22. labdarúgó-világbajnokság, az első olyan vb, amely kettészeli a klubidényt.

Hogyan készülnek a játékosok a világ legnagyobb seregszemléjére? Milyen nehézségekkel kell majd megküzdeniük? Ezekről is beszélgettünk, dr. Matlák Jánossal, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Kineziológia Tanszékének egyetemi adjunktusával, a kispesti Magyar Futball Akadémia sporttudományos részlegét 2019 nyara óta vezető szakemberrel.

Futball vb

„Az európai topligákban november elején még futballoztak, Franciaországban, Angliában és Spanyolországban december végén, alig néhány nappal a katari világbajnokság döntője után pedig folytatódnak a bajnoki küzdelmek. Úgyhogy az idény közben rendezendő vb nem csupán magára a tornára lehet hatással, hanem az európai klubfutballra is – hangsúlyozta megkeresésünkkor Matlák János. – A válogatottak életében kivételes alkalom a felkészülés egy-egy világversenyre, általában négy-öt hetük van taktikailag, erőnlétileg és mentálisan ráhangolódni az eseményre, ehhez képest most mindössze néhány nap áll rendelkezésükre.”

A TF adjunktusa kiemelte: a vb-n szereplő válogatottak stábjai egymásra voltak, illetve vannak utalva a klubok szakmai stábjaival, előbbieknek ebben a néhány hétben kellett megfelelően informálódniuk a labdarúgók állapotáról, egyszersmind kialakítani a lehető legjobb kapcsolatot az egyesületekkel többek között az egyénre szabott edzésterv és -munka összeállítása érdekében.

Matlák János

„Már jóval a világbajnokság előtt téma volt a labdarúgók egészségének megőrzése, jelesül az, hogy miként lehet megkönnyíteni a tétmeccsek miatt eleve leterhelt játékosok helyzetét – mutatott rá egy másik fontos részletre Matlák János. – Az ivószünetek, a vb-k történetében először alkalmazható öt cserelehetőség, az eddigieknél bővebb csapat- és meccskeret egyaránt könnyebbséget jelenthet a futballistáknak, mindamellett azt is figyelembe kell venni, hogy minimális idő jut az akklimatizálódásra.”

Márpedig Katarban más a novemberi-decemberi ősz, mint Európában… Az országban nyáron elviselhetetlen a kánikula, s így az év végéhez közeledve is lehet 30 fokos hőség, ráadásul viszonylag magas páratartalom prognosztizálható.

„A mérkőzések idejére 22-23 fokosra hűthetők a légkondicionált katari stadionok – folytatta Matlák János. – A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hivatalos szabályzatában szerepel egy mérés, amelyet a mérkőzések előtt végeznek el, s amely a hőmérsékletet, a páratartalmat, a napsugárzás erejét, valamint a szélerősséget vizsgálja (WBGT), ezek értéke alapján lehet csak engedélyezni a meccs megrendezését, és dönteni a frissítő szünetekről.”

Végezetül megkérdeztük a TF adjunktusát, szerinte ki nyeri meg az idei világbajnokságot.

„Nem szeretek tippelni – válaszolta. – De kíváncsi vagyok a házigazda katari válogatottra. Az elmúlt években jelentős, rendkívül tudatos fejlesztésen ment keresztül az ország labdarúgása, aminek egyik nagy eredménye, hogy a három évvel ezelőtt megnyerték az Ázsia-kupát. Szóval, kíváncsian várom, hogyan teljesít majd a csapat.”

A katari világbajnokság november 20-án kezdődik, és december 18-án ér véget, s mint arról már beszámoltunk, a TF-en lehet majd szurkolni, mert óriáskivetítőn látható a torna összes mérkőzése.

Fotó: Sky Sports és honvedfc.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!