Megjelent a Stratégia és Taktika tanulmánykötet II.
2021. március 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese, Sterbenz Tamás szerkesztésében megjelent a Stratégia és Taktika tanulmánykötet második része, amelyben neves szakemberek segítségével kerülhetünk közelebb a támadás és védekezés tudományához. A művet szakembereknek és sportkedvelőknek egyaránt ajánljuk.

Megjelent a Stratégia és Taktika tanulmánykötet II.

Nemrég került ki a nyomdából, és hamarosan kapható lesz az egyetem aulájában található sport és jegyzetboltban a Testnevelési Egyetem gondozásában megjelent Stratégia és Taktika trilógia második kötete, amelynek középpontjában a védekezés és támadás áll.

Formáját tekintve az első kötethez képest több, összesen tizenkét tanulmány taglalja a stratégiai-taktikai cselekvés alapjait és fontosságát nemcsak a csapatsportokban, így a kézilabdában, a kosárlabdában, a vízilabdában és a jégkorongban, hanem az egyéni sportokban is.

„Kettős célunk volt a második kötettel – fogalmazott Dr. habil Sterbenz Tamás, aki nemcsak szerkesztőként, hanem szerzőként is részt vett a munkában. – Egyrészt az, hogy stratégia és taktika szempontjából körbejárjuk azokat a sportágakat, amelyekben támadásról és a védekezésről egyaránt beszélhetünk, másrészt olyan sportági példákat és modelleket gyűjtsünk össze, amelyek akár más strukturális sportágakban is léteznek. Így kerültek a kötetbe olyan sportágak, mint az úszás és az atlétika, amelyben nincs szemtől szembe küzdelem.”

Az általános rektorhelyettes hozzátette, a könyv szerkesztése közben úgy érezte magát, mint egy vezetőedző, akinek irányítania kell csapatát. Szerencsére a közös munka remekül sült el, a kötet ugyanis rendkívül olvasmányos, érdekes és szép lett.  Sterbenz Tamás azt is elárulta, a tanulmánykötet elsősorban a mesterképzésen résztvevő szakedzőknek készült, de bármilyen más edzői tevékenységet folytató szakemberek is hasznát vehetik, nemkülönben a sportbarátok és sportrajongók. A rektorhelyettes azt is elmondta, nem kell sokáig várnunk a harmadik kötetre, amely a tervek szerint jövőre jelenik meg.

„Hasznos, hogy van egy ilyen kötet, örömmel vettem részt a szerkesztésében, illetve a fejezet írásában – emelte ki Prof. Dr. Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya, az Úszás és Vízisportok Tanszék vezetője. – Különleges felkérés volt, mert bár az úszószövetségben van ilyen jellegű dokumentum, azt inkább hétköznapi felhasználásra, egyfajta programként használjuk. Az egyéni sportágak esetében, mint az úszás, sokan nincsenek tisztában azzal, valójában mi is a stratégia és taktika jelentősége. Faltól-falig sportnak tartják, de ha figyelmesen elolvassák a fejezetet, amit szerzőtársaimmal írtunk, látni fogják, hogy az úszásban is fontos a stratégia, továbbá a különböző taktikai elemek, amelyek egy hétköznapi szurkolónak ugyan nemigen tűnnek fel, mégis meghatározóak a sikerhez vezető úton.”

A szövetségi kapitány kiemelte: bár a fejezet egy része kifejezetten a szakmabelieknek készült, másik részét a hétköznapi sportbarátok is biztosan élvezni fogják. Mint mondta, ha szurkolóként figyelmesen elolvassuk ezeket a részeket, egészen biztos, hogy másképpen követjük majd az élő közvetítéseket.  

Külön érdekesség, hogy a tanulmánykötetben helyett kapott a világ legnépszerűbb szellemi sportja, a sakk is.   

„Komoly erőfeszítésbe került megírnunk a könyvet, de egyben inspiráló is volt – vélekedett Kállai Gábor, a Támadás és védekezés: gondolatok a sakktábla mögül című fejezet szerzője. – Mivel a kötet a támadásról és védekezésről, másképpen fogalmazva a harcról szól, a sakknak, a küzdelem egyik legtipikusabb terepének mindenféleképpen helyet kellett kapnia a könyvben. Az előző kötet a harc tudományáról és összefüggéseiről szólt. Abban saját és elődjeink sporttudását összegeztük és használtuk fel, a második kötet azonban új tudást hozott létre, ami annyit jelent, hogy nekünk szerzőknek nem volt milyen hazai és nemzetközi szakirodalomhoz nyúlnunk, ezért írás közben fejlesztenünk kellett magunkat. Ebből fakadóan a sportgondolkodás olyan területére pillantottunk be, ahol eddig talán még senki sem járt. A második kötet egy fontos lépés afelé, hogy esetleg nemzetközi szinten is ki tudjuk egészíteni jelenlegi sportgondolkodásunkat, kihatva ezzel a Testnevelési Egyetem oktatásról alkotott felfogására is.”

Kállai Gábor tájékoztatásunkra elmondta, reményei szerint a könyvet már a tanév második félében használhatják a TE Sportgazdaságtani és Döntéstudományi Központjának (Brainsporting) munkájában. 

A könyvfejezetekben – többek között – olyan neves szerzők tollából kerültek ki írások, mint Dr. habil. Sterbenz Tamás, az egyetem általános rektorhelyettese, Dr. Ökrös Csaba, a TE Sportjáték Tanszék vezetője, Boros Zoltán, egykori válogatott kosárlabdázó, az egyetem oktatója, Szalma László, az Atlétika Tanszék vezetője, Prof. Dr. Géczi Gábor, a Sportmenedzser Tanszék vezetője, Prof. Dr. Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya, az Úszás és Vízisportok Tanszék vezetője, Kovács László, a magyar ökölvívó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a TE mesteroktatója, Rátgéber László egyetemi adjunktus, kosárlabda-mesteredző, Kállai Gábor mesteroktató, nemzetközi sakknagymester, illetve Dr. Mérő László egyetemi tanár.

Az elsőhöz hasonlóan a második kiadvány is az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programjának támogatásával jelenhetett meg.

A kötet a Testnevelési Egyetem új Központi Épületében található jegyzetboltban 3990 Ft-os áron kapható, de megrendelhető online is az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!