A Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke lesz Mocsai Lajos
2021. június 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Elfogadta a modellváltó Testnevelési Egyetemet 2021. augusztus 1-től fenntartó, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnöki felkérését Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos. A TE-n 43 éve oktató szakember hamarosan lemond rektori tisztségéről, így a Szervezeti és Működési Szabályzat értelmében az általános rektorhelyettes, Dr. habil. Sterbenz Tamás veszi át az egyetem vezetését az új rektor megválasztásáig.

A Pedagógus napi ünnepségen tartott köszöntő beszédében mondta el, hogy elvállalta a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségét, amely nem összeegyeztethető a rektori munkával. Mindez mikor dőlt el?

Először is fontos leszögezni, hogy az alapítvány és a kuratórium bejegyzése még nem történt meg, folyamatban van. A kérdésre válaszolva: A felkérés elfogadása két fontos szakaszra bontható. Az első, a modellváltásról szóló, a Testnevelési Egyetem Szenátusának ellenszavazat nélküli döntése után alakult ki, amikor az alapvető kérdés az volt, kik alkotják majd az Alapítvány kuratóriumát? Az intézményi fenntartóváltást biztosító jogszabályi környezet kialakítását, majd parlamenti megszavazását követően, a fenntartó a közös egyeztetések eredményeként, az egyetem javaslatainak figyelembe vételével jelölte ki a leendő alapítványi kuratórium tagjait.   A sport és a sporttudomány rendkívül speciális terület, ezáltal a Testnevelési Egyetem abba a szűk körbe került, amely esetében a kuratórium tagjai közé az intézmény rektorát is beválasztották. A döntéshozó ezt a gyakorlatot követte azoknál a modellváltó egyetemeknél, amelyek esetében egy speciális gyakorlati tudományágról beszélhetünk, pl. a Semmelweis Egyetem vagy az Állatorvosi Egyetem mellett a TE is ilyen.
A második fontos kérdés ezt követően állt elő: Ki legyen az oktatás és kutatás magas színvonaláért és a stratégiaalkotásért is felelős fontos szervezet, a kuratórium elnöke? A kuratóriumot kijelölő fenntartó részéről az a döntés született, hogy oktatói és vezetői múltam, továbbá az, hogy korábban menedzser-igazgatóként is irányítottam az intézményt, alkalmassá tesz a megtisztelő pozíció betöltésére. Mindez azzal jár, hogy a kuratórium elnökeként oktathatok az egyetemen, de a saját vezetőm nem lehetek, így a rektori pozícióról le kell mondanom. Elindul tehát egy folyamat: új rektori pályázat kerül kiírásra és az új vezetőt a Testnevelési Egyetem Szenátusa javasolja a kuratórium számára, aki várhatóan ősztől veheti át a TE rektori posztját. Addig, immár harmadszor, a Szervezeti és Működési Szabályzat értelmében az általános rektorhelyettes, Sterbenz Tamás irányítja az egyetemet.

A Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke lesz Mocsai Lajos

Mocsai Lajos a Rektori Hivatal teraszán 2020 novemberében (Fotó: Vidor Gergely)

Nem fáj a szíve?

A döntést a felkérés után, ha nem is hosszan, de mérlegeltem. Számomra fontos volt, hogy a Testnevelési Egyetemen az alapítvány kuratóriumi elnökeként ugyanúgy részt vegyek az oktatói munkában. Nem leszek rektor, de úgy gondolom, hogy az elnöki munka alapvetően más tevékenységet kíván, mint a rektor napi tevékenysége. Emiatt a hazai, valamint nemzetközi érdekérvényesítésben, az egyetem működési feltételeinek javításában hatékonyabban tudok részt venni. A stratégiai terület számomra mindig fontos volt, edzőként, menedzserként, tudományos emberként egyaránt, ezért úgy gondolom, jelen pillanatban így tudok a Testnevelési Egyetemen a legtöbbet segíteni.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!