Elismerések egyetemünk vezetőinek
2019. április 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A héten tartotta éves rendes közgyűlését a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség. A Magyar Sport Házában rendezett eseményen a MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért díjat ketten, a TE kancellárja dr. Genzwein Ferenc és dr. Németh Endre a Küzdősportok Tanszék vezetője átvehette. Gratulálunk! 

A MEFS elnöke prof. dr. Kiss Ádám nyitotta meg a MEFS éves rendes Közgyűlését szerda délelőtt a Magyar Sport Házában. A MEFS Közgyűlésén hagyományosan az egyetemi sportért kiemelkedő munkájuk elismeréseként a MEFS által alapított díjakat is kiosztották. Díjakat adott át dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, dr. Kulcsár Krisztián a MOB elnöke, prof. dr. Józsa János a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Murai László a HÖOK elnöke, prof. dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke és Frenkl Sylvia, prof. dr. Frenkl Róbert, a MEFS örökös elnökének özvegye.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy a MEFS egyre sikeresebb munkát végez, mely az egyetemi sportélet fejlődésében is látszódik. Hangsúlyozta, kiemelten fontos, hogy a sport és a tudomány egymás komplementerei legyenek. Egyre több egyetemista kapcsolódik be a rendszeres testmozgásba, egyre több egyetemen – kormányzati segítséggel – valósul meg a sportlétesítmények fejlesztése, mellyel előmozdítható a sportosabb életvitelre való törekvés. 2024-ben Miskolc-Debrecen városában Európai Egyetemi Játékokat rendez Magyarország, melyhez államtitkár asszony kifejezetten gratulált a MEFS-nek és a szervező egyetemeknek, városoknak, továbbá felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a szervezési előkészületek már megkezdődtek.

Dr. Kulcsár Krisztián a MOB elnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta a MOB és a MEFS régi jó „testvéri” viszonyát. A MEFS „Ép testben, ép lélek” szlogenje kifejezetten fontos annak érdekében, hogy fenntartható módon legyen a köztudatban a sport a jövő vezetői, nemzedéke számára. Kihangsúlyozta, hogy külön öröm számára, hogy két neves olimpikonról elnevezett a MEFS díjat személyesen adhat át a Közgyűlésen. Az első Elek Ilona, becenevén Csibi, kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok magyar tőrvívó, a magyar sport első női olimpiai aranyérmese. Az 1936-os berlini olimpián szerezte meg első aranyérmét. A második pedig Németh Angéla 1968-ban a Mexikói Olimpián szerzett gerelyhajításban aranyérmet. Ő dobott először 60 méter felett és egész életében az egyetemi sportban is aktívan tevékenykedett.

Prof. dr. Józsa János a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a BME rektora kiemelkedőnek tartja, hogy folyamatosan emelkednek a versenyek és az egyetemista versenyzők színvonala. 

Frenkl Róbert Magyar Egyetemi Sportért Díjat dr. Som Ferencnek, a MEFS Tanácsadó Testülete tagjának, a Testnevelési Egyetem nyugalmazott tanszékvezetőjének ítélték oda. A díjat prof. dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke és Frenkl Sylvia, prof. dr. Frenkl Róbert, a MEFS örökös elnökének felesége adta át.

A MEFS Életműdíját két olyan szakember vehette át, akik évtizedeken keresztül eredményesen élen jártak a hazai egyetemi sport szervezésében, mind intézményi, mind pedig a hazai és nemzetközi egyetemi sport berkein belül. Az Életműdíjat Szalay Gábor (EKE) és Téczely Tamás (PTE) kapta.

MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért díjat egy adott szakterületen éveket át kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportvezetők vehették át: prof. dr. Földesi Péter (SZE), dr. Genzwein Ferenc (a TE kancellárja), Herpainé dr. Lakó Judit (EKE), Kincses Gábor (BME), dr. Kovács Gábor r. dandártábornok (NKE), prof. dr. Miseta Attila (PTE), dr. Németh Endre (a TE Küzdősportok Tanszékének vezetője), Pásztorné dr. Batta Klára (NYE), prof. dr. Szilvássy Zoltán (DE), Udvarhelyi Gábor (Magyar Vívó Szövetség).

Elismerések egyetemünk vezetőinek (Genzwein Ferenc)

Dr. Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtitkára és dr. Genzwein Ferenc a TE kancellárja (Fotó: MEFS) 

A MEFS Csík Ferenc Ezüstplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért díj azoknak kapták, akik az egyetemi sport terén több akadémiai éven keresztül dicséretes teljesítményt nyújtottak szakmai munkájukkal, támogatásukkal: Bátor Vilmos (BME), Bohner-Beke Alíz (EJF), Hajdu Pál (EKE), Hegedüs Ferenc (NYE), Kertész Péter (BGE), dr. Morvay-Sey Kata (PTE), Nagy Ádám (NKE), Várszegi Kornélia (SE).

Az egyetemi sport mindig is számos szövetségest tudhatott maga mellett, így azokat a szakembereket, támogatókat is, akik nélkül egy-egy hazai rendezésű európai- vagy világverseny nem valósulhatott volna meg. A MEFS Elek Ilona Emlékérem az egyetemi sport támogatásáért díjat kapták: dr. Jancsó Máté (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Plasztikai és Égés Sebészeti Osztály), Farkas Beáta (SE), dr. Váczi Péter Tamás (EKE).

A MEFS, mint az utánpótlást, a fiatalok sportját képviselő szervezet mindenképpen fontosnak tartja a fiatal sportszakemberek elismerését is. A Németh Angéla Magyar Egyetemi sportért Érdemérmet olyan, a 35. életévüket még be nem töltött szakemberek vették át, kiemelkedő szervező munkájukkal járultak hozzá az egyetemi sportélet fejlődéséhez. A díjat kapták: Nagy-Kismarci Bence (SE), és Orosz Gábor(PTE).

Gedényi Mihály Elnöki Elismerő Oklevelet olyan kollégák kapják, akik nem oktató-kutató munkakörben, azonban hosszú időn keresztül, precíz, kiváló munkával nyújtanak adminisztratív támogatást az egyetemi sport fejlődéséhez. A díj névadója az a Gedényi Mihály, aki a magyar egyetemi és főiskolai sport első reprezentánsa, egy igazi polihisztor és hazafi volt. Sok más mellett személyéhez kötődik, hogy hazánk megkapta az 1935-ös budapesti Egyetemi Világjátékok rendezésének jogát. A Gedényi Mihály Elnöki Elismerő Oklevelt Bella Zita (EJF) vehette ma át. 

Halassy Olivér Hallgatói Díjat azok kapták, akik hallgatóként a legtöbbet tették az egyetemi szabadidősportért: Budai Marcell (SE), Gereben Lívia (EDUTUS), Gyenes Mirella (ME), Györke Gábor (BME), Horváth Kinga (SZE), Tasnádi Bence (NKE), Vadkerti Tóth Viktor (PTE), Zaja Barbara (EKE).

A Közgyűlés keretében új elnökségi tagok kerültek megválasztásra:

Dr. Gál András Levente társadalmi kapcsolatokért felelős alelnök lett, Kiss Viktort a HÖOK által delegált elnökségi tagnak választották meg, és megválasztották az olimpiai és Universiade bajnok Knoch Viktort, mint fiatal olimpiai bajnok elnökségi tag.

A Közgyűlés egyhangúan elfogadta az elnökség beszámolóját, a MEFS 2018. évi munkájáról, a Felügyelő Bizottság jelentését és a pénzügyi beszámolót, közhasznúsági jelentést, továbbá Budapesti Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (BEFS) beszámolóját is.

Elismerések egyetemünk vezetőinek

A Közgyűlésen dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára ismertette a 2019-es évi pénzügyi tervet és szakmai programot, melyet a Közgyűlés egyhangúan elfogadott. A MEFS 2019-es tervei között szerepel a nyári Universiadén való szereplés. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége immár hatodik éve teszi lehetővé, hogy egyetemista korsárlabdázóink kijuthassanak nemzetközi egyetemi sportversenyekre. Új MEFOB-ok is megjelennek a palettán 2019-ben, hiszen idén lesz először Dolgozói MEFOB és az inkluzív sportági MEFOB (Csörgőlabda) is bekapcsolódik az országos bajnoki rendszerbe. Az egyetemi szabadidősport terén a MEFS egyik kiemelt programja, melyet 2016 óta rendez az IDUS (Egyetemi Sport Nemzetközi Napja). Országos Ágazati Sportnapokat is támogatja idén a MEFS.

A MEFS Közgyűlés az állami felsőoktatási intézményekben foglalkoztatott testnevelő tanárként dolgozó „Tanári munkaköri” besorolású oktatók bérének rendezésére tett javaslatot, melyet eljuttat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatási Államtitkárságának. Az elfogadott előterjesztés szerint a felsőoktatási testnevelők bérszintje arányaiban is emelkedjen a felsőoktatási bértáblában, és olyan értéket érjen el, ami megszünteti a közoktatás és felsőoktatás hasonló munkakörei között fennálló feszültséget.

Forrás: mozdulj.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!