Koronavírus: élsportolók vére segíthet a fertőzötteken (Galéria)
2020. április 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem parkolójában 5 sportág 34 ismert sportolója, a magyar úszó-válogatott koronavírus fertőzésen átesett tagjai, a szinte teljes birkózó-válogatott, kajak-kenusok, ismert vívó és kerékpáros is felajánlotta vérplazmáját a súlyos fertőzöttek számára. A vérplazmaterápia az ismert gyógymódok közül az egyik leghatásosabb a súlyos állapotban lévő betegek számára, így a donorok – köztük a magyar sportolók – emberéleteket menthetnek felajánlásukkal.

Maszkban és a szükséges távolságtartás mellett tartott sajtónyilvános koronavírus-szűrést a segítségüket felajánló, donorként jelentkező sportolókkal a Dr. Lacza Zombor vezette kutatócsoport. A Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, aki a vérplazmaterápiát az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával fejlesztő OrthoSera Kft. ügyvezetője is, Révész Máriusszal, az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport vezetőjével közösen tájékoztatta az újságírókat arról a világszerte ismert, de Magyarországon már hatékonyan alkalmazott terápiáról, amely a COVID–19 fertőzés elleni harc egyik fontos terápiás eleme.

Az esemény Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor üdvözletének tolmácsolásával kezdődött, aki üzenetében minden sportolót, sportvezetőt, politikust, kutatót és újságírót köszöntött. (Kiemelendő, hatalmas volt a médiaérdeklődés a TE nagyparkolójában.) Az intézmény vezetője üzenetében elmondta, hogy ebben a mostani helyzetben minden összefogás példamutató és örömteli és az, hogy egy ilyen jelentős esemény újra a TF-en valósulhat meg, számára is felemelő érzés.

Koronavírus: élsportolók vére segíthet a fertőzötteken

Komoly forgatag a TE parkolójában (Fotó: Vidor Gergely) 

Révész Máriusz kormánybiztos, aki az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport vezetője elmondta, hogy sok komoly felajánlás és segítség érkezett az Akciócsoport www.segitunkegymasnak.hu címen elérhető honlapjára. Azonban az a tény, hangsúlyozta Révész Máriusz, hogy most a nemzet kiemelkedő sportolói, a példaképek segítenek a betegeken, különleges.

A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt fejlesztette ki az engedéllyel is rendelkező szérumot, amelynek beadása a héten megkezdődött, a donorok száma pedig – örvendetes módon – egyre növekszik.

A sportólói felajánlásokkal már 170 felett jár a donorok száma és négy beteg már terápiában részesült. 

„Sokan jelentkeznek donornak, eddig 138 önkéntes felajánlónk volt, azonban komoly érték a sportolói összefogás, amelyért minden érintett szövetség vezetőjének szeretnék köszönetet mondani, mert az ő segítségükkel jelentősen növekedhet a donorok száma – hangsúlyozta Dr. Lacza Zsombor a projekt vezetője. – Sokan dolgozunk közösen azért, hogy segíteni tudjunk. Fő partnerünk az ellenszérum előállításában a KEDPLASMA Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat, a betegek kezelése pedig a Semmelweis Egyetem segítségével valósul meg, de fontos társunk a munkában a Pécsi Tudományegyetem virológiai központja és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház is. Azért van szükség minél több jelentkezőre és felajánlásra, mert nem mindenki alkalmas donornak. Fontos ez a sportolói összefogás, hiszen egy felajánló általában két-három súlyos beteg számára adhat komoly segítséget. Itt valóban mindenki számít, ezért is örömteli, hogy az ITM mögénk állt és segíti munkánkat.” 

 Koronavírus: élsportolók vére segíthet a fertőzötteken

A világbajnok Kapás Boglárka mintavétel közben (Fotó: Vidor Gergely)

A héten a magyar úszóválogatott tagjai újrakezdték a keretedzéseket azt követően, hogy márciusban kiderült, a külföldi edzőtáborból hazatérők közül tizen megfertőződtek koronavírussal, többek közt a világbajnok Kapás Boglárka, valamint a vb- és Eb-érmes Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid is. 

A sportolók részéről Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó újságirói kérdésre közölte: „A betegség a kezdeti ijedtségen túl szerencsére nem járt tünetekkel az esetemben, emiatt szerencsésnek mondhatom magam. Már csak emiatt sem lehetett kérdés, hogy igent mondtam a felkérésre: ha hozzájárulhatunk súlyos betegek felgyógyulásában, akkor nekünk, úszóknak az elsők között kell honfitársaink segítségére sietnünk.” A tavaly világbajnoki aranyérmet szerző klasszis hozzátette: „Tőlünk megszokták, hogy rendszeresen jó hírekkel örvendeztetjük meg a magyar közvéleményt – sajnos, egyelőre nem tudunk újabb érmeket szerezni, úgyhogy most így próbálunk pozitív üzenetet küldeni: segítünk, és erre biztatunk másokat is, mert közösen, összefogással legyőzhető ez a járvány.”

Az eseményen Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke és Bácsi Péter, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai igazgatója is jelen volt a TE-kertben. A birkózók egyértelműen a szűrés miatt jöttek, mivel a válogatott keret tagjai közül többen is betegek voltak egy nemzetközi edzőtábort követően. Az OrthoSera orvoscsapat a helyszínen vett mintát a válogatott sportolóktól, akik előre jelezték, aki alkalmas, az természetesen vérplazmát is ad a közeljövőben. Mivel a birkózó válogatott 20 tagja is ott volt az eseményen, Kiss Balázstól Sastin Mariannáig, a felajánlás igen jelentősnek nevezhető.  

Koronavírus: élsportolók vére segíthet a fertőzötteken

Lőrincz Tamás is részt vett a vizsgálaton 

Kevéssé ismert, hogy a kerékpáros Parti András és a válogatott vívó, Peterdi András, Szász-Kovács Emese edzője is átesett a koronavírus-fertőzésen és ők is felajánlották vérplazmájukat, hogy segítsék a súlyos állapotban lévő betegeket. Emellett két remek fiatal kajakos is igazoltan fertőzött volt korábban, így Varga Ádám és Noé Zsombor is segített. Itt kell megemlíteni, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a zárt edzőtáborból küldte fel a két sportolót. Velük együtt - ahogy írtuk - összesen 34 sportoló és 2 sportvezető esett át szűrésen, és közülük a donornak alkalmas személyek vérplazmát ajánlanak fel a következő napokban.  

Mindenkinek köszönjük!

A kutatócsoport az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várja a gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését. A donorokat az Operatív Törzs segítségével a vérplazma-adás helyszínére szállítják, ha igénylik, maga a vérplazmavétel pedig jóval kisebb megterhelést jelent, mint a véradás.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!