Hortobágyi Tibor: „Jó úton járunk a biomechanikai szimpóziummal”
2024. szeptember 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Két napon át nagyszabású nemzetközi szimpózium helye lesz a TF, ahol a világ legelismertebb kutatói értekeznek a mesterséges intelligencia, a sport és az öregedés kapcsolatáról.

Október 15-én és 16-án a TF100 programsorozat keretében, a Kineziológia Tanszék szervezésében, a VII. Sport és Innováció Konferencia két napja (október 14. és 17.) között rendezik meg a „2. Biomechanika a sportban és öregedésben: mesterséges intelligencia” elnevezésű nemzetközi szimpóziumot a TF-en neves külföldi szakemberek és előadók részvételével.

A szimpózium középpontjában a mesterséges intelligenciának a sport- és egészségtudományban betöltött szerepe áll. A témáról kilenc országból összesen 14 szakember adatalapú példákat mutat be a mesterséges intelligencia használatára a sportban és az öregedéskutatásban.

Örömteli, hogy a tavalyi, első szimpózium csupán félnapos volt, az idei azonban már kétnapos, vagyis úgy tűnik, bőven van érdeklődés a téma iránt.

„A tavalyi esemény egyfajta »tesztfutam« volt – magyarázta prof. dr. h. c. Hortobágyi Tibor, a szimpózium akadémiai vezetője. –  A szervezők – dr. Hegyi András és dr. Péter Annamária – gyorsan rakták össze a programot, mert már a kezdetekben is éreztük, hogy növekszik az érdeklődés. Minden eseménynek van egy íve, és a biomechanika szimpózium emelkedő pályán van. A 2025-ben sorra kerülő harmadik szimpóziumot – amely az egyetem fennállásának 100. évfordulóján lesz esedékes – is úgy szervezzük majd, hogy figyelembe veszük az idei rendezvény tapasztalatait. A téma fontossága és újdonsága is arra ösztönzött mindenkit, hogy méltó módon képviseljék a mesterséges intelligenciával kapcsolatos ismereteket a rendelkezésre álló, egyre növekvő ismeretek alapján.”

A szervezők úgy látják, hogy a tavalyi, első szimpóziumon részt vett hazai és külföldi kollégák lelkesen érdeklődtek a folytatásról. A 2023-as esemény hatására – és persze a tematika miatt is – szponzorok is jelentkeztek az októberi eseményre.

Mint megtudtuk, a 2. szimpózium tematikája követi az tavalyiét, azaz a sport es a gerontólogia újra fontos szerepet kap. A tavalyi és az idei szimpózium abban is hasonló, hogy kizárólag meghívott szakemberek tartanak előadást. A sport és a gerontológia első pillantásra távolinak tűnik egymástól, ám remekül kiegészíti egymást: a sportban használatos felméréseket és edzéseljárásokat a gerontológiában is alkalmazzák. A gazdag tematikai ajánlás miatt az októberi esemény jóval többet kínál, mint a tavalyi.

Hortobágyi Tibor az előadókról is osztott meg érdekes részleteket.

„A meghívottak között vannak, akik mesterséges intelligencia témában már több mint száz cikket publikáltak, jóllehet ez a kutatási vonal egyelőre gyerekcipőben jár. Miután összeállt a tudományos program, további kutatók jelentkeztek többek között Angliából és Olaszországból, hogy szeretnének előadást tartani. Ez egyértelműen arra utalt, hogy jó úton járunk. Jóllehet naponta érkeznek meghívások szimpóziumokra és konferenciákra, egyre népszerűbbek a kisebb témaspecifikus tudományos fórumok. Ezt az magyarázza, hogy a résztvevők könnyebben tudnak egymással kommunikálni és kapcsolatot építeni.”

Az első, október 15-i napon a plenáris előadásoké a főszerep, míg második nap (október 16.) négy nagy téma mentén zajlik majd: „Testfelépítés és edzésre vonatkozó előírások”, „A motoros-kognitív funkció és a mesterséges intelligencia szerepe az öregedésben”, „Sérülések és betegségek”, Teljesítményértékelés és előrejelzés”.

Hortobágyi Tibor szerint mindenképpen érdemes ellátogatnunk a három főelőadásra (keynote). A két holland előadó kulcsfontosságú szerepet tölt be az orvosi kutatások, valamint a gerontológia terén. Nyitóelőadásában prof. dr. Peter van Ooijen a mesterséges intelligencia alapjairól tájékoztatja a résztvevőket, hétköznapi, mindenki számára érthető módon. A második fő előadó prof. dr. Neil Cronin lesz, aki a sport területén folytatott mesterséges intelligenciát is felölelő kutatási vonalakról ad majd áttekintést. A harmadik főelőadásban prof. dr. Claudine Lamoth arról fog beszélni, hogy melyek a mesterséges intelligencia gerontológiában használt főbb területei. Az esemény akadémiai vezetője a második nap záróeseményére, a workshopra is felhívta a figyelmet. Ezen ugyanis Alan Godfrey és Connor Wall a mesterséges intelligencia alkalmazását igyekszik bemutatni.

Érdemes tehát ellátogatnunk a szimpóziumra, hiszen a gazdag programkínálatban mindenki talál az érdeklődésének megfelelőt. Ahogyan Hortobágyi Tibor fogalmaz:

„Talán azt a tanácsot tudom adni azoknak, akik nem szakmabeliek, hogy nyitott szemmel vegyenek részt az eseményen. Kevésbé fontos, hogy megértsenek minden apró részletet. Sokkal fontosabb, hogy kiderüljön, hol tart a sporttudomány és a gerontológia a mesterséges intelligencia alkalmazását illetően. Mi a bizonyíték arra, hogy ez a módszer működik, vagy talán még túl korai ezt eldöntenünk? Minthogy ismerem az előadókat, mindenki tanulhat abból, hogyan kell szép, elegáns diákat és ábrákat készíteni, amelyek segítik az információ-átadást és -feldolgozást.”

A 2. Biomechanika szimpózium programját itt találjuk, regisztrálni pedig itt tudunk az eseményre.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!