Lovardaátadó-ünnepség Kecskeméten
2024. július 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ünnepélyes keretek között vette birtokba intézményünk a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Nemzeti Lovaskultúra Oktatási és Képzési Központot, amely a jövőben fontos, az egész országra kiterjedő gyakorlati-oktatási helyszínként működik.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy 2024. július 9-én új fejezet nyílt a jövőre centenáriumát ünneplő Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) történetében.

Mint ismert, a 2024. június 26-i szenátusi ülésen az egyetem alapító okiratának és költségvetésének módosítása révén intézményünk megteremtette a lehetőséget, hogy 2024. július 1-jével – B. Tóth Ferenc építész, a lovarda korábbi tulajdonosa nemes felajánlásának köszönhetően – a TF vagyonkezelésébe kerüljön a kecskeméti Hírös Lovarda.

A B. Tóth Ferenc építész által tervezett, amjd 2010-ben létrehozott, és a következő években egyre gazdagodó létesítményegyüttest az alapító felajánlotta a magyar államnak, amely 2021-ben a Neumann János Egyetemért Alapítványnak adta vagyonkezelésbe, és innen került a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemhez. A továbbiakban a létesítményegyüttes vagyonkezelője a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Bő egy héttel a szenátus döntése után július 9-én került sor a létesítmény hivatalos átadóünnepségre Kecskeméten. A mostantól Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Nemzeti Lovaskultúra Oktatási és Képzési Központ nevet viselő intézmény a jövőben fontos helyszíne lesz egyetemünknek a lovas képzések, a lovaskultúra-oktatás, valamint a gyakorlati és elméleti lovasszakedző-képző tevékenység terén.

A jelentős sajtóérdeklődés mellett zajló átadóünnepségen egyetemünk vezetősége mellett több illusztris vendég is jelen volt, többek között dr. Nagy István agrárminiszter, Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára, Szeberényi Gyula Tamás és dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Engert Jakabné és Gaál József, Kecskemét alpolgármestere, dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora, dr. Palkovics András, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának dékánja, dr. Nagy Zoltán, a Neumann János Egyetem elnök-vezérigazgatója, valamint B. Tóth Ferenc és felesége, a Lovarda tervezője és korábbi tulajdonosa.

Az ünnepséget prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg, aki beszéde elején B. Tóth Ferenc munkásságát méltatta, majd emlékeztette a hallgatóságot, az értékes lovasközpont méltó módon fogja segíteni a 2012 óra törvénybe iktatott Kincsem Nemzeti Lovasprogram célkitűzéseinek megvalósítását, így többek között a honi lovaskultúra fejlődési pályára állítását, a kerületi, területi, illetve országos szintű, iskoláskorúakat és a fiatalokat célzó lovasoktatást és lovaskultúra-képzést – utóbbiakban egyetemünknek kiemelkedő szerep juthat. 

„A mai nap történelmi jelentőségű, hiszen fontos, remélhetően nemzetközi szintű, az országos lovasképzésben hatalmas szereppel bíró szakképzési központot vehetünk át, amely az egész ország nemzeti lovasprogramjának identitását és integrációját valósíthatja meg” – emlékeztetett Mocsai Lajos.   

A folytatásban prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora köszöntötte az egybegyűlteket.

„Izgalommal és várakozással jöttünk Kecskemétre, hiszen bár évtizedek óta foglalkozunk lovassporttal és lovasképzéssel, ilyen megtisztelő és nagy kihívást jelentő feladatot még nem kaptunk. Sportemberek vagyunk, így bátran vállaljuk a próbatételt. Sportnyelven szólva kicsit úgy érezzük magunkat, mint az az edző, aki szezon közben veszi át a csapatot, és nemzetközi mérkőzésre próbálja felkészíteni a játékosokat. Sok mindenkinek köszönjük a bizalmat, bátran állíthatom, jó kezekbe került a lovarda” – mondta a rektor, aki hozzátette, a lovasközpont számos területen, így a TF lovaskultúra- és lovasoktatásában, szakedző- és létesítményüzemeltetés-képzésében is fontos szerepet tölthet be.

Dr. Nagy István agrárminiszter beszédében kiemelte, örökké hálás marad B. Tóth Ferencnek, amiért nagylelkűen felajánlotta a lovardát az államnak, illetve a nemzetnek.

„Példaértékű a felajánlás, amikor valaki magánvagyonát a közjó érdekében a magyar államnak adományozza. A klasszikus magyar polgári időszak legnagyobbjai tettek ilyen felajánlásokat és öröm, hogy mindez napjainkban is jelen van. Hálás vagyok érte” – mondta el elsőként Nagy István miniszter.

Hozzátette, ezzel elindul egy folyamat, amely a lovasoktatás megújítását, a magyar lovaskultúra fejlődését szolgálja.

„Tegyük lehetővé azt az élményt utódjaink számára, hogy megtanulnak lovagolni. Mert ha van valami, ami a magyar kultúra szerves része, és ami kódolva van a génjeinkben, az nem más, mint a lovaglás. A jövőben arra törekszünk, hogy különböző pályázatok révén minél szélesebb körben, minden magyar iskolás számára hozzáférhetővé tegyük a lovasoktatást” – emelte ki a miniszter. 

A 8,8 hektáron elterülő létesítményt B. Tóth Ferenc építész álmodta meg, és 2010 szeptemberében nyitotta meg kapuit. A lovasközpontban többek között egy 5000 négyzetméteres, négyévszakos lovaspálya, homokos, locsolt, boronált pálya, valamint egy 900 négyzetméteres geotextiles fedett lovarda, valamint kiszolgáló épületek is találhatók. Az Egyetem vezetőinek reményei szerint a beruházást követően a több ponton felújításra szoruló létesítmény megfelel majd a 21. századi követelményeknek. 

Fotó: Nemes Attila

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!