Kabaddi: új sportág mutatkozott be a TF-en
2024. január 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A kabaddi egy indiai sportjáték, amely óriási tömegeket mozgat meg, idestova egy évtizede India második legnézettebb sportága. Ahogy nő India gazdaság teljesítőképessége és politikai jelentősége, úgy válik egyre ismertebbé ez a sportág is.

2019 óta már Európa-bajnokságot is rendeznek. Magyarországon a napokban tartottak először szervezett edzést, mégpedig TF küzdősporttermében. Falatovics Ádám a Társadalomtudományi Tanszék tanársegédje hívta meg Krystian Królt és Damian Lucot, a lengyel válogatott edzőit, hogy a TF hallgatói is kipróbálhassák ezt a sportágat.

„ A Csatárjáték TF-kupa és a Csatárjáték választható tantárgy keretében már többször került sor csoportos birkózó játékokra, amelyek nagyon hasonlóak a kabaddihoz.  A hallgatók is lelkesen fogadták az ötletemet, ezért az egyetem támogatásával megszerveztük az első edzést.”

A játék lényege, hogy felváltva támadnak a csapatok. A támadó egyedül átlép az ellenfél térfelére, és megpróbál megérinteni valakit. Csak akkor szerez pontot, ha az érintés után visszanyúl vagy visszalép a saját térfelére. Az ellenfél teljes csapata (akár 7 fő) ezt próbálja megakadályozni azzal, hogy rávetik magukat és visszatartják.

Rendkívül gyors mozdulatok, agilitás és látványos levitelek, rögzítések jellemzik a játékot. Ez a képekből, videókból is jól érzékelhető.

A képzés révén az egyetem közös tervek készítésébe fogott a TFSE-vel.

Ez már csak azért is esedékes, mert magyar csapatként meghívást kaptunk a 2024-es Európa-bajnokságra!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!