Ekler Luca és Cserny Ákos a Magyar Speciális Olimpia Szövetség teniszversenyén
2023. november 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Teniszversenyt rendezett az inklúzió és az integráció jegyében a Magyar Speciális Olimpia Szövetség.

Nagyszerű hangulat, hetven résztvevő, csodás élmények! Csütörtökön a budapesti Bókay-kertben országos versenyt rendezett a Magyar Speciális Olimpia Szövetség  tenisz szakága, a viadal fénypontja az úgynevezett egyesített páros volt. Ebben a „műfajban” egy-egy ép, illetve értelmi fogyatékossággal élő induló állt össze az inklúzió és az integráció jegyében, s pályára lépett az olimpiai, világ- és Európa-bajnok paraatléta Ekler Luca, valamint dr. Cserny Ákos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektorhelyettese is.

Ekler Luca és Cserny Ákos a Magyar Speciális Olimpia Szövetség teniszversenyén 1

„Minden évben négy versenyt rendezünk, a téli eseménynek rendre a Bókay-kert ad otthont, kifogástalan körülmények várják itt a résztvevőket – mondta megkeresésünkre Orbán-Sebestyén Katalin, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökségi tagja, a tenisz szakág vezetője. – Küldetésünknek tartjuk ezt a versenyt, munkánk révén igyekszünk a speciális olimpia hírét vinni. Az évi négy tornából kettőre sportvezetőket, híres sportolókat egyaránt meghívunk, ezúttal Cserny Ákos és Ekler Luca is ütőt ragadott. Mint a TF doktori hallgatója, a pedagógia és az orvosi tanszéken több tantárgyat is tanítok, amelyek célja, hogy a fogyatékossággal elő emberek sportját is megismerjék a leendő edző és testnevelő kollégák. Megtisztelő, hogy az oktatásért felelős rektorhelyettes úr és a TF Inkluziv Sportoktatóképzés szakfelelőse is részt vett az eseményen, illetve hogy az inklúzió jegyében együtt sportoltak a fogyatékossággal élőkkel. S ha már küldetésről beszéltem: a speciális olimpiának fontos alapja az úgynevezett egyesített sportprogram, mert ez is megerősíti mindazt, ami az emberi jogokban is szerepel: mindenki egyenlő a világon. A csütörtöki teniszversenyeken, valamint a közös programokban senki sem érezhette azt, hogy más lenne, mint a többiek, nagyszerű élményekkel gazdagodtunk.”

Ekler Luca és Cserny Ákos a Magyar Speciális Olimpia Szövetség teniszversenyén 2

A Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség célja, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek egész évben lehetőséget kapjanak a sportolásra és a versenyzésre az ép sporttársaikkal együtt. A szövetség szakemberei világszerte több mint 200 országban közel 30 sportágban szerveznek sporteseményeket úgy, ahogyan Magyarországon is.

Ekler Luca és Cserny Ákos a Magyar Speciális Olimpia Szövetség teniszversenyén 3

Fotó: Németh Andrea - MSOSZ

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!