Európában egyedülálló képzés indult a TF-en
2023. október 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Európa valamennyi országát megelőzve földrészünkön elsőként a TF indított egyetemi cheeredzőképzést.

Emlékezhetünk rá, tavaly márciusban a TF aulájában mutatták be a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club gondozásában kiadott, első, magyar nyelven megjelent cheerleading szakkönyv „Így lehetsz igazi cheerleader” címmel, és prof. dr. Sterbenz Tamás, az egyetem rektora már akkor ajánlatot tett a sportági edzőképzés lehetőségére. Nos, alig egy évvel később a Magyar Cheer Szövetség megállapodott a TF-fel az egyetemi alapképzés elindításáról, amelyre a hallgatók az idén februárban már be is adhatták jelentkezésüket.

Európában egyedülálló képzés indult a TF en

„Egyetemünk küldetése azoknak a sportágaknak a felkarolása, amelyek saját erőből eljutottak olyan szintre, hogy jelentős versenysporttá váljanak, márpedig a cheerleading népszerűsége világszerte növekszik – mondta megkeresésünkre prof. dr. Sterbenz Tamás. – A tavalyi könyvbemutató alkalmával konferenciát is tartottunk, s olyan lelkesedést tapasztaltunk, hogy a TF Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszék segítségével elhatároztuk e lehetőség megteremtését.”

Az első évfolyamban öt hazai egyesület (TFSE, BEAC, DEAC, Sharks SE, Warriors Dance SE) részvételével kezdődött az oktatás szeptemberben. A szak felelőse és a gyakorlati órák oktatója dr. Kovácsik Rita, aki a BEAC színeiben korábban sportolóként, aztán edzőként, csapat- és szakosztályvezetőként végigjárta a sportág lépcsőfokait, s jelenleg egyetemi oktatóként a TF hallgatóit tanítja.

„A cheerleading alapképzés indítása sportágunk jeles mérföldköve, ezért is örültem, hogy hozzám került a képzés szakmai irányítása. Az első alkalom felüdülés volt számomra, mert a hallgatók nemcsak tanulni akarnak, hanem a legjobbak lenni a szakmájukban. Ebben a félévben a sportágunk alapvetései mellett gyakorlati szempontból ismerkedünk meg a cheerleading-emelésekkel, amire a későbbi félévekben építjük rá a sportágban ismert további szinteket. Jelentős mérföldkőnek tartom a képzést, mert a hallgatók itt elsajátíthatják a cheerleading nemzetközi szakmai ismereteit” – fogalmazott az első gyakorlati óra után Kovácsik Rita.

A szaktudás, az egyetemi háttér és a klubok összefogása előre viszi a magyar cheer sportágat – a TF-en indult képzés pontosan ezt a törekvést szolgálja.

Európában egyedülálló képzés indult a TF en 1

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!