Együttműködési megállapodást kötött a TF és a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség
2023. szeptember 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Új lendületet adhat a sportág honi fejlődésének az a hosszú távú együttműködési megállapodás, amelyet csütörtökön a TF-en írtak alá a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) és a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) képviselői.

A Róma teremben tartott eseményen egyetemünket dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes és Lukács Dénes szövetségi kapcsolatokért felelős szakértő képviselte, míg a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetségtől (MHSSZ) Kandrács Ildikó elnök és Bubb Ferenc sportmászásoktatás-vezető volt jelen.

Mivel az MHSSZ és a TF is kiemelt feladatának tekinti a sport-és hegymászást oktató szakemberek minél színvonalasabb és eredményesebb képzését, az ehhez szükséges szellemi és anyagi feltételek megteremtését és folyamatos fejlesztését, a felek úgy döntöttek, hogy a jövőben számos területen szeretnének együttműködni.

A határozatlan idejű megállapodás egyik fontos eleme, hogy a 2024/2025-ös tanévtől az egyetemen sportmászó sportágban BA edzőképzés indul, amelyhez a TF és a szövetség közösen teremti meg a személyi és tárgyi feltételrendszert. Az alapképzés elindítását követően – amennyiben erre igény mutatkozik – MSc-képzés is indulhat.

A két fél abban is megállapodott, hogy a jövőben együtt kíván működni a sportágspecifikus és sporttudományos kutatások, konferenciák és továbbképzések lebonyolítása terén.

Kandrács Ildikó köszöntőbeszédében először arra hívta fel a figyelmet, hogy csaknem 22 éves múltra tekint vissza a két intézmény közötti együttműködés, aminek köszönhetően már 140 szakember, sportmászóoktató és edző dolgozik a szakmában országszerte.

„Az elmúlt tíz évben tapasztalt fejlődés a sportágban óriási szerepet játszott abban, hogy ez az együttműködés most írásos formát ölthet – emelte ki. – Mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen a szakmának meglehetősen fontos a fejlődés és a szakmaiság, amelyet csakis egyetemi képzéssel tudunk biztosítani. Az alap-, illetve mesterképzés elindítása kivételes előrelépési lehetőséget nyújt szakembereink számára. Sokat köszönhetünk Bubb Ferencnek, aki hihetetlen kitartással építette fel ezt a képzést.”  

Dr. Ökrös Csaba kiemelte, több hónapos tervezőmunka előzte meg a szerződés aláírását.

„Szoros és vélhetően gyümölcsöző együttműködés kezdődhet meg a TF és az MHSSZ között. Mivel itthon és külföldön egyaránt egyre népszerűbb a sport- és hegymászás, emelnünk kell az edző- és szakemberképzés színvonalát. Az egyetem adja a képzési struktúrát, míg a szövetség a szakmai tartalomért felelős. Nagy megtiszteltetés, hogy a jövőben velünk kíván együttműködni a szövetség.”

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!