TF-es jelenlét a Scoliosis-konferencián
2023. szeptember 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Vertebra Alapítvány szervezte hazánk első egész napos Scoliosis-konferenciáját, amelyre 2023. szeptember 16-án Budapesten, "Szemléletváltás a gerincferdülés kezelésében” címmel került sor. A TF Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének oktatói is jelen voltak az eseményen.

A strukturális scoliosis szűrésének és kezelésének korszerű nézetéről tartott előadást a délelőtti szekcióban dr. Cs. Frank László osztályvezető főorvos, aki a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Ortopédiai Osztályának vezetője, és a 2023 februárjától oktat ortopédia tantárgyat egyetemünkön.

A scoliosis korai felismerésében a gyermekek gerincvizsgálata során a csigolyarotáció megléte a döntő tünet, és ehhez az iskolaegészségügyi szűrővizsgálat kulcsfontosságú. Az előadások után előremutató szakmai vita alakult ki az ország különböző pontjairól érkezett szakemberek között. Megfogalmazták, hogy országos szinten sürgetően szükséges egy egységes protokoll kidolgozása a scoliosis szűrésére. A gyermekek gyógytestnevelési kategóriákba sorolása is az iskolai szűréstől függ.

A legmodernebbe vidence-based szemlélet szerint az egyéni háromdimenziós mozgásterápia (Schroth-terápia) és/vagy gerinc korzett napi 23 órás viselése állíthatja meg a strukturális scoliosis rosszabbodását. Erről hallhattunk Holcsa Judit gyógytornász és Marlok Ferenc ortopédműszerész előadásában. 

A gyerekek gyógyulásában szintén nagyon fontos a rendszeres testmozgás. A gyógytestnevelésnek is fontos szerepe lehet, amikor az órákon a strukturális scoliosisban érintett gyermekek – akár fűzőben is – állapotukra adaptált módon mozoghatnak, ami elősegítheti a kardiovaszkuláris állóképességük fejlesztését.

Dr. Horváth Nikoletta ortopédszakorvos a serdülőkorú gyermekeket érintő Scheuermann-kór diagnózisáról, kezeléséről tartott előadást. Ezt a strukturális gerincdeformitást szintén kiemelten fontos minél korábban felismerni és kezelni. 

A gerincsebészek, dr. Jeszenszky Dezső és dr. Tunyogi Csapó Miklós délutáni előadásaiból megtudhattuk, hogy melyek a legmodernebb sebészeti eljárások a scoliosos műtéti kezelésében. Schuszter Barbara, az alapítvány igazgatója a gyermekekkel és családokkal való kommunikációra, támogatásukra helyezte a hangsúlyt.

Egyetemünkön a gyógytestnevelés, ortopédia és mozgásterápia tantárgyakat oktató tanárokként fontosnak tartottuk az aktív részvételünket a Scoliosis-konferencián, és a továbbiakban is nyitottak vagyunk az együttműködésre. Célunk, hogy az általunk oktatott testnevelő-gyógytestnevelő szakos hallgatók a legkorszerűbb szemlélettel rendelkezzenek, és szakmailag felkészültek legyenek a találkozásra scoliosisban érintett gyermekekkel, valamint segítésükre az iskolai kapcsolatrendszerben.

Kép: Gálfalviné Reé Krisztina, dr. Seres Leila, dr. Cs. Frank László, Lénárt Tímea, dr. Trájer Emese

Fotó: Vertebra Alapítvány

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!