Snowboard: sportedzőképzés a TF-en!
2023. április 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Magyarországon elsőként a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen indul snowboard sportedzőképzés! Pontosabban már el is indult, hivatalosan ugyanis április 1-jén kezdődött el az oktatás. 

Rendkívül sűrű és érdekes program vár a jelentkezőkre, erről is beszélgettünk Sümegi Péterrel, az oktató- és edzőképzés szakvezetőjével.

„Április 1-jén kezdődött a TF-en a kétszemeszteres képzés, amelynek általános moduljai két hónapig tartanak, majd az öt-hathónapos szakmai rész szeptemberben indul – hangsúlyozta Sümegi Péter. – A képzés teljes időtartama várhatóan tíz hónap, a megszerezhető edzői papír középfokú képesítésnek felel meg. Az oktatóképzés terén már megfelelő átjárásunk van a Síoktatók Magyarországi Szövetsége közreműködésével az oktatói papírjaink nemzetközi elfogadtatásához. 

Snowboard sportedzőképzés a TF en 3

Ami pedig az edzői képesítést illeti, tapasztalatom szerint külföldön nem feltétlenül a papírok számítanak, sokkal inkább a szakember sportági múltja, szakmai tapasztalata, valamint az, hogy milyen szintű versenyzői vannak.”

Snowboard sportedzőképzés a TF en

A képzésben az általános edzői modulok megtartásához a TF négy-öt tanárt ad, majd a szeptemberben kezdődő sportszakmai részt a Magyar Snowboard Szövetség kapcsolati tőkéje révén állítják össze. Az elsajátítandó tanulmányok között szerepel a sportsérülések, sportrehabilitáció, snowboardspecifikus sportpszichológia, sportdiplomácia, továbbá erőnléti felkészülés, antidopping-, illetve egy modul révén snowboard szervizismeretek is.

„Szervezünk általános versenytechnikai alapozótábort, valamint három szakági tábort egyaránt, ez utóbbiak vezetésére ismert külföldi edzőket kérünk fel – folytatta Sümegi Péter. – Igencsak sűrű és tömény lesz a programunk a TF-en, főleg szeptembertől decemberig. A képzés végén minden résztvevőnek egy-egy nemzetközi versenyen kell hospitálnia a magyar snowboardválogatott kíséretében.”

Noha a snowboardozás elsősorban a fiatalok körében népszerű, a sportág tudományos elsajátítása minden korosztály számára érdekes és vonzó lehet. A TF pedig örömmel teremti meg hozzá a hátteret.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!