Elhunyt dr. Petrekanits Máté, a TF korábbi oktatója
2022. július 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Július 19-én, kedden 73 évesen elhunyt Dr. Petrekanits Máté röplabdázó, a TF-en évekig oktató testnevelő tanár, röplabdaszakedző, tudományos szakértő, 107-szeres magyar válogatott, a Bajai Honvéd, a TFSE, a Bp. Honvéd SE, a Pénzügyőr SE csapatának egykori kiváló játékosa.

Elhunyt dr. Petrekanits Máté, a TF korábbi oktatója

fotó: mitsportoljak.hu

Baján kezdett röplabdázni Rácz Sándor tanítványaként, majd a Testnevelési Főiskolán folytatta, ahonnan bekerült a válogatottba, amelyben 107 meccsen lépett pályára. Szerepelt az 1970-es világbajnokságon, valamint az 1971-es és 1975-ös Európa-bajnokságon, előbbin 5. helyezést szerzett.

A főiskola elvégzése után 1980-ig a Bp. Honvéd SE-ben játszott, majd élsportolói pályafutását követően a Pénzügyőrben röplabdázott több évtizedig. 1991-ben tagja volt az Argentínában megrendezett veterán világbajnokságon aranyérmet szerző röplabda-válogatottnak.

A terhelésélettan egyik legismertebb hazai szakértője, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Terhelésélettani Laboratórium vezetője is volt, 42 éves tudományos munkássága során százezernél is több vizsgálatot végzett el sportolók, fegyveres testületek számára.

Az alábbiakban dr. Radák Zsolt nekrológját olvashatják.

"Porból lettünk és porrá leszünk - ez igaz - de azért mindannyian szeretnénk valamit hagyni magunk után.

Kedves Máté, neked ez nagyon sikerült. Minden csapatban, ahol játszottál meghatározó voltál, beleértve a családot, a röplabda pályát, ahol az „arany csapatban” játszottál, a Honvédot, a TF-et, persze a sporttudományt, vagyis minden pályán! Nem is lehetett másként, mert mindent teljes szívből, minden erődből, őszintén tettél. Te voltál az első főnököm a Honvédban, és lenyűgözött, ahogy az eszméletlen manuális képességeiddel mindent működővé tettél és hogy mennyi ismeretet adtál vissza a sportolóknak és edzőknek percek alatt a mérések után.

Igaz, volt olyan, hogy pizsamában jöttél be dolgozni, mert valami mindig járt az eszedben, és az volt a legkevesebb, hogy észrevedd a pizsamagatyát. Mindig azon tűnődtél, hogy miként tudnál többet segíteni az edzőknek, sportolóknak, milyen új mérés és új módszer lehetne jobb. Akkor már a TF-en voltál, amikor Gellei Imrével és Apóval megpróbáltátok felrázni a magyar labdarúgást és több adatot adni az edzőknek, hogy elindulhasson a képességek alapján a tervezett egyéni képzés a fociban is.

Rengeteg bajnokot segítettél, sokan miattad is lettek bajnokok, de soha nem kérkedtél ezzel, mert a végtelenségig szerény, őszinte ember voltál és sokoldalú is. Egyszer felugrottam hozzátok egy üveg borral, Te pedig leültél a zongorához és játszottál, jól játszottál. Az életben is nagyon jól játszottál és keményen küzdöttél. Amikor meghallottam, hogy elvesztetted az egyik lábad, teljesen megrémültem, hogy mi lesz Veled.

Veled, akinek egy méteres volt az emelkedése, aki átnézett a röplabdaháló felett! De kőkemény voltál, túltetted magad rajta és folytattad a munkád még nagyobb elszántsággal, mint korábban. Többen szerettek és tiszteltek téged Máté, mint ahányan mondták. Csak szívből remélni tudom, hogy bölcsen bánunk az örökségeddel. Az örökségeddel, ami nem más, mint akarni a jobbat, küzdeni érte, szeretetet adni és a folyamatosan képezni magunkat.

Kedves Máté, nyugodj békében Cimbora, köszönjük, hogy velünk voltál!"

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!