Dávid Kornél a Testnevelési Egyetemen járt
2021. november 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetemre látogatott az eddigi egyetlen magyar NBA-kosárlabdázó, Dávid Kornél. A Sportjáték Tanszék felkérésére érkezett a BA Edző hallgatók órájára, amelyen Boros Zoltán és Horváth József kosárlabda-oktatókkal közel kétórás beszélgetésen vett részt, s a kosárlabda edzői szak három nappalis évfolyama volt a hallgatóközönség.

Dávid Kornél a Testnevelési Egyetemen járt

Dávid Kornél mesélt pályafutásáról, az NBA-csapatokról, -játékosokról, a Michael Jordan vezette Chicago Bullsról, amelynél egy hónapig volt lehetősége együtt edzeni a világhírű együttessel. Külön kitért arra, hogy mennyire különböző edzői képességekkel, jellemekkel, stílusokkal találkozott játékoskarrierje során az NBA-ben, illetve az európai elit kosárlabdában, az Euroligában, amelyben szintén évekig játszott.

Dávid Kornél jelenlegi munkaadója a Dávid Kornél Kosársuli mellett a Milwaukee Bucks NBA-csapat (a 2020-2021-es idény bajnoka), amelynél európai játékosmegfigyelőként dolgozik, heti rendszerességgel utazik az európai országokba és amerikai kontinensre, hogy felkutassa a tehetséges játékosokat, akik helytállhatnak az NBA-ben. Szóba került a világhírű litván és spanyol kosárlabda utánpótlásnevelés is a játékoskiválasztástól a felnőtt korig, amit a kiváló magyar kosaras közelebből is megismert pályafutása során. A hallgatók is kérdezhettek tőle, egyikük kérdése az volt, miért ilyen jó a spanyol kosárlabda.

„Amellett, hogy nem probléma ezekben az országokban a játékoskiválasztás, mert olyan sok gyerek kezd el kosárlabdázni, az erőnléti képzés mellett az utánpótlás első éveiben nagy hangsúlyt fektetnek technikai alapokra, amit egészen felnőtt korig folyamatosan ismételnek a játékosok, noha már milliószor csinálták ugyanazokat a képességfejlesztő gyakorlatokat" – válaszolta Dávid Kornél.

A beszélgetés után a hallgatók kíváncsian faggatták tovább Dávid Kornélt, egyikük meg is jegyezte: „Egy percig sem lankadt a figyelmem a beszélgetés során, annyira lekötöttek az elhangzottak.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!