A 88 éves Dr. Zarándi Lászlót köszöntöttük
2017. június 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem rektora is köszöntötte Zarándi Lászlót, a TF korábbi tanszékvezetőjét, olimpiai harmadik helyezett és Európa-bajnok futót, aki az ünnepség végén csak annyit mondott: „Ha az mind igaz, amit rólam most mondtatok, akkor az unokáimnak elmesélem, hogy nagyon jó ember vagyok!”

A 88 éves Dr. Zarándi Lászlót köszöntöttük

Mocsai Lajos rektor úr szavaival kezdődött a születésnapját nemrég ünneplő, a TF-en 44 évig dolgozó, 1981 és 1987 között az Atlétika Tanszéket vezető Dr. Zarándi László köszöntése a TF Kistanácstermében. A beszédben említésre került a kiváló atléta, edző és tanár életrajzának minden fontos állomása, így természetesen Zarándi Lászlónak a „villámikrek” tagjaként elért kiemelkedő sikereiről is szó esett. Zarándi László, Varasdi Géza, Csányi György és Goldoványi Béla kiváló síkfutók voltak, de sikereikhez kellett a tökéletes váltástechnika is.

„Életem legnagyobb sikereként tartom számon a Helsinkiben, 1952-ben megszerzett olimpiai bronzérmet. Azt viszont kevesebben tudják, hogy igazolt labdarúgó voltam, 17 évesen már a Szegedi VSE játékosa lehettem, de akkoriban elég sok jó futballista volt Magyarországon. Döntenem kellett az atlétika és a TF, valamint a labdarúgás között. Szerintem jól döntöttem, mert nem úgy emlékeznek rám, mint remek labdarúgóra, hanem mint jó atlétára. Bár nem kerek az évfordulóm, mégis megtiszteltek ezzel a sok szép szóval, ami nagyon szépen köszönök – emelte ki a tanár úr.”

Az ünnepséget szervező fedett pályás Európa-bajnok, olimpiai 4. helyezett távolugró, az Atlétika Tanszék jelenlegi vezetője, Szalma László elmondta, hogy szinte a semmiből kapott lehetőséget Zarándi Lászlótól a bizonyításra, és később így lett a tanszék vezetője. Többek közt ezért is hálás korábbi edzőjének és tanárának. Zarándi Lászlónak olyan tanítványai voltak az atlétikában, mint Ivanov Dragán, Schulek Ágoston, Kelemen Endre, Tihanyi József, Szalma László, Almási Csaba, és még lehetne sorolni a neveket.

Érdekes, hogy Zarándi tanár úr élete első bajnokságát Dunakeszin nyerte, 70 esztendővel ezelőtt. Most is ott él, és mindennap egy-másfél órás sétákkal tartja magát karban, de emellett hat tévécsatornán keresztül tájékozódik a magyar és a nemzetközi sportról. Dr. Zarándi Lászlónak mi is boldog születésnapot kívánunk.

Isten éltesse sokáig!

A fotókért köszönet Mérei Lászlónak. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!