Egy megújuló egyetem felvételi tapasztalatai
2017. július 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Interjú következik egy fontos felvételi időszak tapasztalatairól. Izgalmas napok zárultak le a Testnevelési Egyetemen, mivel a 2017 szeptemberétől érvénybe lépő új szakstruktúra szerint kerültek meghirdetésre az egyetem képzései, így most egy új időszak első felvételi hetein van túl az intézmény.

Mocsai Lajos rektor úr még február végén úgy fogalmazott: „A következő két-három évre vonatkozó létesítmény-fejlesztési programmal párhuzamosan a szakmai programok megvalósítását, jobbítását, javítását vitatjuk meg, valamint a szeptemberben Edző BSc alapképzési szak néven újrainduló korábbi szakedzői szak beépítését az új szakstruktúrába, ami szintén jelentős feladat, mert óriási érdeklődés mutatkozik a szak iránt, akárcsak a mesterszakjaink iránt.”

A Testnevelési Egyetem vezetője pontosan látta, hogy mire lehet számítani, ez derül ki az általános rektorhelyettessel, dr. Sterbenz Tamással készített rövid összegzésből is.

Sterbenz Tamás

– Véget ért a felvételi – milyen tapasztalatokat szerzett?

– Nagyon fontos és jó tapasztalat, hogy a jelentős túljelentkezés miatt eredményesnek bizonyult az az elképzelésünk, mely szerint a BSc Edző alapképzési szak felvételi eljárásában szerettük volna megtudni, hogy a jelentkezők a saját sportágukban mennyire felkészültek. Nagyon sokan jelentkeztek, így ezzel a megközelítéssel meg lehet szűrni a felvételizőket. Nagyjából egy évtized után lett ez a szempont ismét bevezetve. Persze így elsőre azt még nem értük el, ami 20-30 évvel ezelőtt köztudott volt, hogy a TF-felvételire éveket kell készülni, a jó tapasztalatok miatt azonban a következő években ezt a felvételi rendszert szeretnénk erősíteni.  

– A BSc Edző szak iránt mekkora volt az érdeklődés?

– Különösen nagy. A levelező tagozaton elég magas lesz a felvételi számunk, de így is nagyjából tízszeres volt a túljelentkezés, míg a nappalin tizenötszörös túljelentkezésről beszélhetünk. Mindezt úgy, hogy várhatóan közel 200 embert veszünk fel a levelező-, illetve 60-at a nappali munkarendű képzésre. Itt szeretném elmondani, hogy az osztatlan tanárképzés mellett az új szakstruktúra szerint, a sporttudományi képzési területen két alapképzési és négy mesterképzési szakot indítunk, és öröm látni, hogy az edzőképzés mellett a megújuló tartalmak is vonzóak. Ennek köszönhető, hogy például a humánkineziológiára ismét többen jelentkeztek. 

– Jelentett bármi is nehézséget az elmúlt időszakban?  

– A Tanulmányi Hivatal remekül megoldotta a feladatot: 33 sportágat kellett koordinálni levelező és hatot a nappali tagozaton. Fontos már most elmondani, hogy jövőre a kampuszfejlesztéssel szeretnénk a nappali szakot is bővíteni, és még több olyan fiatalt felvenni, akik új lendületet hozhatnak a magyar sportba az edzői szakmán keresztül.

TE uj

– Mennyire nehezítette meg a felvételit a testnevelő tanár szakon az új és visszatérő elemként bevezetett, gyakorlati alkalmassági vizsga?

– Amennyire értesültem a jelentkezők felkészültek voltak, és jellemzően nem voltak olyanok, akik emiatt „elvéreztek”. De fontos, hogy itt is megvalósult a személyes találkozás, és nem csupán az érettségi, valamint a hozott pontok alapján születik döntés arról, hogy ki nyer felvételt az egyetemre.

– Mikorra lesz eredmény?

– Gyakorlatilag július végére lesz eredmény. Július 26-án lesz a ponthatár meghúzása, de véglegesen a hónap végére tudjuk megmondani a pontos eredményt. 

– Augusztus 21-én már kezdődik az új tanév? Jól látom? Azért hozom szóba, nehogy lekésse valaki, mert nagyon korai kezdésnek tűnik. 

– Ezzel talán világrekorderek vagyunk. Nagyon fontos, hogy akik felvételt nyernek augusztus elején fogják megtudni az eredményt, de 21-én már kezdődik az oktatás a levelező tagozaton, a nappalin meg rá egy hétre. Szóval ébernek kell lenni. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!