Mozgásbiológiai hídépítés
2017. november 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csütörtökön és pénteken nagyszabású eseménynek, a 47. Mozgásbiológiai Konferenciának adott otthont a Testnevelési Egyetem.

Mozgásbiológiai hídépítés (Tóth Miklós)

A kétnapos rendezvényen összesen nyolc szekció keretén belül tartottak előadásokat: a természet- és sporttudomány közös távlatai; a sportjátékok oktatás- és edzésmódszertani kérdései; az úszás, az atlétika, a tenisz elméleti és módszertani kérdései; sporttudomány a neveléstudomány tükrében, ez két részletben; a sportgazdaság időszerű kérdései; fizikai aktivitás, egészséges életmód; valamint a 21. század kihívásai a labdarúgásban. A konferencia kapcsán Tóth Miklós tanszékvezető egyetemi tanárral, a Magyar Sporttudományi Társaság elnökével beszélgettünk.

„A zseniális professzor úr, dr. Donáth Tibor mintha a jövőbe látott volna, a Mozgásbiológiai Társaság meghatározó elnöke már csaknem fél évszázaddal ezelőtt felismerte e tudomány jelentőségét. És valójában annak is üzenete van, hogy ez a konferencia a Magyar Tudomány Hónapjában, azon belül pedig a Klebelsberg Héten zajlott – mondta érdeklődésünkre Tóth Miklós. – Immár negyvenhetedik alkalommal került sor a mozgásbiológiai konferenciára, s ez a negyvenhét év olyan időszakot ölel át, amelyben a sportélet kiváló volt, aztán – a rendszerváltás követően – jószerével magára hagyták és a háttérbe szorult, majd néhány évvel ezelőtt ismét a megfelelő pályára állt.”

A megfelelő, sőt talán minden korábbinál eredményesebb pályára állításban óriási szerepet játszik a Testnevelési Egyetem, hiszen intézményünknél olyan folyamatok zajlanak a vezérkar megfeszített és áldozatos munkája révén, amelyek jelentős hatást gyakorolnak a sporttudomány területére.

„A közelmúltban megnyílt a táplálkozástudományi laborunk, és egyetemünkön olyan tudományos hálózat épül ki, amelynek mindegyik része a mozgásbiológiai szemlélethez köthető – folytatta Tóth Miklós. – A sport és a tudomány összefonódását idehaza is felismerték, ennek kapcsán egyúttal azt is, hogy ennek mekkora jelentősége van társadalmunkban. A hazai mozgásbiológiai mérések, eredmények, valamint a tudományos publikációkban várható robbanás tízmillió ember életére lehetnek jótékony hatással, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni!”

Mint ahogyan azt sem, hogy így épül fel a szilárd alapokon álló híd az akadémiai szféra és a sport között.

fotó: mob.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!